joi

18 aprilie, 2024

21 martie, 2013

Academia de Advocacy, Facultatea de Știinte Economice a Universității Babeș-Bolyai și Coaliția 52 inițiază, la Cluj-Napoca, pe 28 martie, audierea publică ,,Regionalizarea României – între pericole și oportunități”.

Scopul audierii publice este de sprijini, intr-un mod participativ, fundamentarea procesului de regionalizare, precizează organizatorii.

Astfel, evenimentul urmărește colectarea cat mai multor opinii scrise cu privire la:

  • punctele slabe și punctele tari ale comunităților viitoarelor regiuni, în ideea identificării acelui modelul de regionalizare care să poată adresa problemele / pericolele, dar și oportunitățile nesoluționate, respectiv nevalorificate încă pe actuala formă de organizare teritorială.
  • argumentele care îndreptățesc comunități ale viitoarelor regiuni în a deveni reședințe de regiune, pe competențele ce vor fi delegate regiunilor, conform intențiilor declarate ale Guvernului.

Organizatorii îi invită pe cei care vor să fie parte a procesului de regionalizare a României să transmită opiniile scrise până la data de 25 martie pe adresa de e-mail regio@advocacy.ro .

De asemenea, cei interesați își pot susține public poziția privind regionalizarea în cadrul evenimentului de la Cluj-Napoca, din 28 martie.

Guvernul a anuntat demararea procesului concomitent de regionalizare și descentralizar a României.

Raționamentul-cheie al Guvernului este legat de iminenta planificare bugetară europeană pentru 2014 – 2020. De aici și urgența și presiunea termenului ambițios de finalizare asumat de guvern – sfârșitul acestui an – menționează cei trei organizatori ai audierii publice.


Indubitabil, atât regionalizarea și descentralizarea, cât si absorbtia fondurilor europene sunt teme majore, strategice, decisive pentru România.

Cu toate acestea, ele nu trebuie sa fie neaparat intercondiționate, consideră Academia de Advocacy.

Potrivit acesteia, regionalizarea, descentralizarea, și absorbtia fondurilor europene pot si trebuie să fie corelate, pentru a se potența una pe alta, însă fundamentarea proceselor și punerea lor în practică trebuie să fie independentă, în acord cu sensul și utilitatea fiecărui proces în parte.

”Cu alte cuvinte, scopul regionalizării României nu trebuie sa fie doar creșterea absorbției fondurilor europene”, consideră organizatorii audierii.

Aceasta este una dintre concluziile desprinse din cadrul primei audieri publice pe tema regionalizarii, initiațe de Academia de Advocacy, la Timișoara, în noiembrie 2012.

Din Comisia de Inițiere a Audierii Publice fac parte Iosif Pop, lider regional Coaliția 52, Ioan Lumperdean, prodecan al Facultății de Stiinte Economice și Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babeș-Bolyai, precum și Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy, Timișoara.

Experții invitați la audierea publică snunt Vasile Surd, prof. univ. dr. emerit al Facultății de Geografie din Cluj-Napoca, Vasile Dâncu, președintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, Dorel Șandor, consultant independent, și Șerban Țigănaș președintele Ordinului Arhitecților din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: