joi

28 martie, 2024

11 noiembrie, 2016

peter-cook-pentagonÎntărirea prezenței militare americane în Europa continuă așa cum este prevăzut, indiferent de intențiile viitorului președinte Donald Trump, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook (foto).

Președintele ales Donald Trump, care își va prelua funcția în 20 ianuarie 2017, a provocat neliniște în Europa după ce a susținut în timpul campaniei electorale că angajarea SUA în cadrul NATO se va face cu unele condiții.

În primul rând, aliații trebuie să respecte recomandarea alocării a 2% din PIB pentru armată.


SUA urmează să desfășoare în februarie 2017 o brigadă de luptă suplimentară în Europa, majorând la trei numărul unor astfel de brigăzi pe Bătrânul Continent.

”Executăm planurile” de întărire a prezenței militare americane în Europa ”așa cum au fost concepute cu aliații noștri din NATO, în strânsă consultare cu ei”, a declarat Peter Cook, adăugând: ”Lăsăm viitoarei administrații grija de a-și defini politica” în acest domeniu.

Brigada americană își va începe desfășurarea printr-un exercițiu în Polonia, după care vor fi trimise companii în Bulgaria, România și republicile baltice, potrivit Pentagonului.

Întrebat despre o eventuală posibilitate ca actualul șef al Pentagonului să rămână în postul său după preluarea puterii de către Trump, Cook a refuzat orice comentariu referitor la situații ”ipotetice”.


Ministrul apărării ”se concentrează pe responsabilitățile actuale și dorește să-l slujească pe președintele Obama până la încheierea mandatului său”, a explicat Peter Cook, citat de Agerpres.

În timpul campaniei, Donald Trump a explicat că, în cazul unui atac al Rusiei împotriva statelor baltice, va decide o eventuală intervenție a SUA numai după ce va analiza dacă statele cu pricina “și-au îndeplinit obligațiile față de noi”.

“Dacă și-au îndeplinit obligațiile, atunci răspunsul este da”, a spus actualul peședinte ales al SUA.

El a mai spus că îi va presa pe aliații din NATO să contribuie mai mult la costurile apărării, suportate până acum, în mare parte, de SUA.

Tema a fost atinsă în mai multe rânduri de candidatul republican la președinție.

Ce spune articolul 5 al Tratatului: „Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor și în consecință, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul sau individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Națiunilor Unite, va da asistență Părții sau Părților atacate, prin luarea în consecință, individual și concertat cu celelalte părți, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forței armate, pentru a restaura și a menține securitatea zonei Nord-Atlantice.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: