sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 februarie, 2013

Grupurile parlamentare ale PDL vor contesta la Curtea Constituţională statutul deputaţilor şi senatorilor, pe motiv că prevederile votate miercuri de plen au „mari defecte de constituţionalitate”, a anunţat miercuri senatorul Mihai Răzvan Ungureanu.

„Grupurile reunite ale PDL, unde se află şi reprezentanţii Forţei Civice, au decis contestarea la Curtea Constituţională a legii privind statutul parlamentarilor. Textul este, în momentul de faţă, în elaborare şi va avea atât contribuţia PDL, cât şi a FC”, a precizat Ungureanu, citat de Mediafax.

El a spus că Statutul deputaţilor şi senatorilor votat de plen „are mari defecte de constituţionalitate”.


„Sesizarea noastră va face referinţă la ele. Intenţionăm să clarificăm şi de data asta definiţia incompatibilităţilor. În opinia noastră, dovedirea conflictului de interese trebuie să genereze pierderea mandatului”, a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a mai arătat că ideea de imunitate nu trebuie să aibă o „definiţie extinsă” şi trebuie limitată la declaraţiile politice. „Încercăm să facem tot ceea ce se poate pentru a arăta, prin această sesizare la CC, câte defecte are statutul votat astăzi”, a adăugat Ungureanu.

Senatorul a apreciat şi faptul că termenul de 45 de zile introdus pentru parlamentari pentru contestarea raportului ANI introduce o discriminare, acesta fiind unul dintre punctele pentru care grupurile parlamentare ale PDL nu au fost de acord cu raportul comisei de statut.

Ungureanu a menţionat că grupurile PDL pregătesc şi o iniţiativă legislativă de modificare a statutului.


Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, cu 298 de voturi „pentru”, 101 voturi „împotrivă” şi 36 de abţineri, Raportul la cererea de reeaxaminarea şefului statului, Traian Băsescu, la Statutul parlamentarilor, în ultima formă a acestuia, stabilită de Comisia de Statut

Comisia parlamentară pentru statutul senatorilor şi deputaţilor a operat, miercuri, modificările propuse la raportul iniţial asupra Statutului parlamentarilor, fiind majorat termenul în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate, de la 15 la 45 de zile.

PDL s-a opus adoptării acestei modificări, senatorul Cristian Rădulescu precizând că astfel se introduce un termen de 45 de zile, care face o diferenţă faţă de termenul de 15 zile prevăzut de Codul de procedură civilă pentru toţi cetăţenii şi creează o diferenţiere între parlamentari şi ceilalţi cetăţeni.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: