joi

28 martie, 2024

5 februarie, 2013

Uniunea Europeană ia, uneori, decizii paradoxale – pe de o parte, aprobă o campanie antifumat, de circa 30 de milioane de euro, iar pe de altă parte lasă la latitudinea ţărilor membre să decidă ce culturi agricole vor primi subvenţii din partea UE, printre acestea se pot număra şi fermele producătoare de tutun.

Este vorba despre decizii care opun o îngrijorare faţă de sănătatea populaţiei raţiunilor economice, ce ţin de dezvoltarea industriei şi păstrarea unor locuri de muncă, în contextul crizei financiare cu care se confurntă Europa de câţiva ani.

Fermierii din industria tutunului din 12 ţări membre ale UE primeau în jur de 300 de milioane de euro subvenţii europene, înainte de schimbarea sistemului, în 2010.


Fermele de tutun s-au împuţinat, după ce nu au mai primit aceste sume de bani, iar activiştii se tem că întoarcerea la vechiul sistem nu este decât un pas înapoi. Tutunul este răspunzător pentru peste 650.000 de decese în Uniunea Europeană, în fiecare an.

Producători vs activişti anti-fumat

Planul de a oferi, din nou, sute de milioane de euro, ca subvenţii pentru deţinătorii de ferme de tutun a fost criticat de activiştii anti-fumat. Cei care cultivă tutunul ar putea primi noi fonduri, începând de anul viitor, după ce Parlamentul European a votat pentru modificarea legislaţiei, astfel încât statele membre pot decide care dintre recolte vor primi subvenţii din partea UE.

În vechiul sistem, fermieri din 12 ţări, printre care Bulgaria, Grecia, România şi Italia, primeau fonduri în valoare totală de 300 de milioane de euro.

Mii de producători de tutun din Franţa, Italia, Austria, Germania şi Polonia au protestat la Bruxelles, luna trecută, în apropierea sediului Comisiei, faţă de planurile Comisiei de a interzice ţigările cu arome şi de a imprima imagini terifiante pe pachete. “Fumatul este o parte a culturii europene”, spune şeful asociaţiei producătorilor de tutun din Austria, Klaus W. Fischer.


Guvernul polonez se opune proiectului de directivă europeană prin care se urmăreşte interzicerea ţigărilor mentolate şi slim.

“Polonia nu va susţine directiva referitoare la tutun”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii polonez, Krzysztof Bak, într-un interviu pentru postul public de radio de la Varşovia.  “Trebuie să luăm în considerare consecinţele”, a spus el.  Ministerul Sănătătţii a pregătit un proiect de poziţie privind această problemă, care cuprinde şiopinii ale Ministerelor Agriculturii, Finanţelor şi Economiei.

Polonia, Spania, Bulgaria şi Cehia se opun

În ciuda statisticilor care arată că în Polonia mor anual circa 90.000 de oameni din cauza fumatului, opiniile celorlalte ministere au prevalat. Polonia este cel mai mare exportator de ţigări din UE. Veniturile din acest domeniu aduc la buget 36% din cele totale din agricultură.

În acelaşi timp, veniturile la buget din taxele pentru produsele din tutun s-au ridicat la 4,7 milioane de euro în 2012.

În decembrie, când Comisia Europeană a adoptat o propunere de directivă, fermierii şi producătorii de tutun au trimis o scrisoare premierului Donald Tusk, cerând ca Polonia să se opună acestei legi. “Producătorii vor suferi, iar eliminarea multor culturi de tutun şi reducerea vânzărilor vor conduce la excedente în producţie”.

Comisia susţine că singurul obiectiv este să determine tinerii să nu înceapă să fumeze, potrivit comisarului pentru sănătate Tonio Borg.

Bulgaria a fost, în timpul regimului comunist, un important producător de ţigări, dar dezvoltarea industriei de profil a fost afectată de scăderea preţurilor.

Dacă ar primi subvenţii, ar putea “renaşte din cenuşă”. UE cheltuie milioane de euro din taxele contribuabililor europeni pentru campanii anti-fumat. Acum, însă, ia în considerare cheltuirea a sute de milioane de euro pentru a încuraja creşterea culturilor de tutun, care ar dăuna sănătăţii populaţiei. Chiar şi directorul institutului de cercetare din domeniul tutunului din Bulgaria recunoaşte acest lucru.

În 2011, anul pentru care sunt publicate cifrele, Bulgaria a produs circa 40.000 de tone de tutun, în timp ce în 989 producea 160.000 de tone. Acordarea unor subvenţii fermierilor ar putea face ca producţia să crească din nou.

“Industria tutunului în UE are nevoie de circa 500.000 de tine anual, dar cele12 ţări din Uniune, care produc ţigări, pot realiza doar circa jumătate din această cantitate, restul vine din importuri”, spune directorul bulgar, profesorul Bozukov.

În Cehia, în 2012, s-au încasat la buget din accizele pentru produsele din tutun circa 1,8 miliarde euro. Reducerea pietei după implementarea noii directive europene aravea efecte negative din acest punct de vedere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: