vineri

29 martie, 2024

30 ianuarie, 2018

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reunește 16 situri de fabricație din țară – consideră că singurul mod prin care se poate asigura un acces neîngrădit al populației la medicamentele esențiale îl reprezintă elaborarea de politici și programe publice care să stimuleze investițiile în domeniul manufacturii de medicamente pe teritoriul țării.

“Politicile publice din domeniul medicamentului de dupa 2015, elaborate in afara oricarui dialog cu producatorii de medicamente din Romania, au facut imposibila continuarea investitiilor in situri noi de fabricatie precum si in extinderea celor existente. Astfel, a) politica discriminatorie de preturi, care impune standarde duble pentru medicamentele generice, b) “taxa clawback” care s-a dublat in ultimii 2 ani si care genereaza o dubla impozitare a industriei farmaceutice, c) absenta unor stimulente financiare pentru achizitia specifica de echipamente industriale si d) lipsa oricarei diplomatii economice pentru exportul de medicamente – reprezinta doar cateva obstacole in calea dezvoltarii fabricilor de medicamente din Romania”, este citat Dragos Damian, Director Executiv PRIMER, de un comunicat al organizației.

Potrivit comunicatului:


Producatorii de medicamente care au fabrici in Romania, indiferent de capital, au platit in ultimii 5 ani sute de milioane de lei in contul “taxei clawback”, in loc sa investeasca in extinderea si modernizarea capacitatilor de productie, in transferuri tehnologice de produse noi si in angajarea mai multor specialisti in cercetare si dezvoltare. “Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din Romania, este suficient sa aratam ca in 2006 se fabricau in România pentru desfacere pe piata internă 314 milioane de cutii de medicamente, in vreme ce in 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scădere de 40% in 10 ani. Orice incercare din ultimul an de a demonstra Ministrului Sanatatii si Ministrului Finantelor Publice ca fabricile de medicamente din Romania pierd din competitivitate, in special datorita “taxei clawback”, a fost sortita esecului”, a aratat reprezentantul PRIMER.

PRIMER considera ca in capitolul vizand masurile economice si politicile industriale din Programul de guvernare 2018-2020 trebuie sa fie cuprinse prevederi concrete si specifice referitoare la industria de medicamente privind modalitati de a reduce fiscalitatea si de a stimula transferul de unitati de productie, tehnologie si facilitati de cercetare-dezvoltare catre Romania. Aceste masuri, daca sunt implementate imediat, vor face in asa fel incat dupa 2020 sa nu mai vorbim despre crize de medicamente, despre medicamente aduse de bolnavi din alte tari si despre inchideri de fabrici de medicamente.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: