vineri

19 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2015

cristian parvanPatronatul Serviciilor Private din România  a dat publicității, luni, un document de poziție în care solicită Ministrului de Finanțe și Guvernului ”să examineze atent modul în care ANAF aplică legislația în vigoare”.

În documentul semnat de președintele organizației, Cristian Pârvan, se afirmă (sublinierile aparțin redacției):

Patronatul Serviciilor Private din România (PSPR) a luat cunoștință cu preocupare de o nouă încercare a ANAF de a deturna sensul unor acțiuni normale de control și a forța limita unor prevederi speciale din Codul Fiscal începând cu 1 ianuarie 2016, respectiv dreptul organelor de inspecție fiscală de a retrata în viitor tranzacții comerciale pe o perioadă de până la 5 ani, în baza obligativității întocmirii dosarului prețurilor de transfer.


Prin ordinul pregătit de ANAF (nu avem norme de aplicare ale Codului Fiscal, dar deja se pregătesc ordine de Președinte ANAF) se dorește ca toate companiile din România, cu cifre de afaceri mai mari de 50.000 de euro pentru servicii și 100.000 euro pentru producție, să întocmească dosare pentru prețuri de transfer.

După ani de zile în care ANAF nu a făcut controale la marile companii – cele care folosesc curent la nivel internațional metoda prețurilor de transfer pentru realizarea „optimizării fiscale” , se încearcă acoperirea acestor lipsuri prin măsuri care să crească inutil costurile companiilor din categoria IMM-urilor.

Este greu de înțeles și de acceptat de către mediul de afaceri necesitatea unei astfel de măsuri, în condițiile în care consolidarea fiscală pentru companiile românești nu este posibilă, discriminându-le față de companiile străine. Practic, se încearcă promovarea unor măsuri fără acoperire logică și fiscală. Companiile românești, indiferent la ce prețuri lucrează în cadrul operațiunilor comerciale între firmele afiliate, nu pot transfera profitul în afara României.

PSPR apreciază că măsura propusă nu va face decât să crească arbitrarul controalelor inspectorilor ANAF, să ducă la creșterea costurilor cu serviciile de consultanță pentru întocmirea dosarelor de prețuri de transfer și la creșterea cheltuielilor pentru soluționarea litigiilor în justiție.


Totodată, până la obținerea unor decizii irevocabile în justiție, vom asista la instituirea de popriri, sechestrări de bunuri și conturi, acțiuni care vor afecta grav activitatea companiilor vizate de controale. Nu în ultimul rând, măsura va genera noi surse de corupție.

PSPR se declară încă o dată împotriva adoptării unor astfel de măsuri care afectează direct mediul de afaceri, fără consultări și fără niciun studiu de impact. PSPR constată încă o dată că restructurarea ANAF, pentru care România a împrumutat 60 de milioane de dolari de la Banca Mondială, este un proces dificil, lipsit de transparență, care, dincolo de procentul de 5% de realizare – apreciere făcută chiar de către Banca Mondială -, este folosit într-un mod ineficient de către actuala conducere a ANAF, măsurile preconizate până în prezent ocolind zonele de mare evaziune.

PSPR cere ferm Ministrului de Finanțe și Guvernului să examineze atent și profesionist modul în care ANAF aplică legislația în vigoare, solicitând concentrarea efectivului de inspectori, mărit recent cu încă 1.000 de persoane, în era informatizării societății, către sectoarele ce înregistrează cele mai mari surse de evaziune fiscală, limitând acțiunile de control îndreptate împotriva micilor contribuabili, ușor de intimidat și care își apără cu dificultate interesele.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: