vineri

29 martie, 2024

3 decembrie, 2015

europa schengen sarma ghimpataMiniștrii de Interne ai statelor membre vor discuta vineri propunerea președinției luxemburgheze a UE care poate duce la reinstalarea granițelor interioare ale Schengen pe o perioadă de doi ani, ca urmare a deficiențelor pe care criza refugiaților le-a dezvăluit la frontiera elenă.

Recurgerea la această măsură de urgență arată cât de grav a fost afectat proiectul de 20 de ani al integrării, de către presiunea politică exercitată de intrarea în Europa a celor aproximativ 1,2 milioane de refugiați, scrie Financial Times.

Propunerea apare la ultimul punct al unui document datat 1 decembrie, elaborat de reprezentanții Luxemburgului, țară ce deține președinția UE.

Ce prevede punctul 4 din document:


La punctul 4, este invocat articolul 26 și, dacă propunerea va fi aprobată la Consiliul JAI, Comisia Europeană va putea recomanda închiderea uneia sau mai multor frontiere interne în cadrul Schengen pe o perioadă de cel mult doi ani, față de maxim șase luni în prezent.

„Mai multe state membre au reintrodus recent controlul temporar la frontiera internă, în conformitate cu articolele 23-25 ​​din Codul Frontierelor Schengen.

Conform acestor dispoziții, un stat membru nu poate pune în aplicare astfel de controale pentru o perioadă totală mai mare de șase luni. O prelungire a acestei situații ar necesita adoptarea de către Consiliu, la propunerea Comisiei, a unei recomandări în conformitate cu articolul 26 din Codul Frontierelor Schengen.

O astfel de recomandare poate fi adoptată în circumstanțe excepționale, pentru a aborda o situație în care o evaluare a identificat deficiențe grave și persistente legate de controlul la frontierele externe și măsurile prevăzute la articolul 19a din Codul nu sunt eficiente.


În cazul în care este pusă în pericol funcționarea spațiului fără controale la frontierele interne și în măsura în care circumstanțele excepționale constituie o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității în interiorul spațiului fără controale la frontierele interne sau doar dinunele părți ale acestuia, perioada pentru reintroducerea controlului la frontierele interne poate fi prelungită până la un total maxim de doi ani.”

propunere suspendarea schengen
Sursa> EU Law Analysis

Propunerea vine după ce Grecia a fost avertizată de mai multe ori să-și adecveze răspunsul la criza imigranților și să ceară ajutorul dacă nu face față acesteia, altfel va fi suspendată din Schengen.

Documentul arată că Luxemburgul dorește să se meargă chiar mai departe de amenințarea unei suspendări temporare a Greciei și crează posibilitatea ca o astfel de măsură să fie aplicată oricărui stat membru.

Pe de altă parte, propunerea va permite unor țări precum Germania, Austria, Franța și Suedia să-și mențină restricțiile în vigoare dincolo de perioada de maxim șase luni posibilă în prezent.

Un alt avantaj al suspendării extinse, scrie Financial Times, ar fi posibilitatea de a impune rapid controlul la frontiere. Încercarea de a suspenda din Schengen în mod individual un stat membru impune o perioadă de evaluare și măsuri de remediere ce pot dura cel puțin trei luni.

Propunere pentru a face Grecia să accepte ajutorul UE?

Grecia nu are graniță cu niciun stat Schengen, astfel încât suspendarea sa din zona de liberă circulație este puțin probabil să împiedice fluxul de refugiați, dar ar reprezenta un disconfort pentru pasagerii aerieni eleni.

Oficialii UE recunosc că avertizarea vizează în primul rând Grecia, cabinetul Alexis Tsipras, pentru a-l forța pe acesta să accepte sprijinul UE pentru a face față fluxului maisv de imigranți, scrie Financial Times.

istoria schengen ft
Sursa: Financial Times

 

Greciei i s-a propus de mai multe ori ca forțe europene să se ocupe de paza frontierelor sale, însă a refuzat, considerând că ar fi o încălcare a suveranității.

Steve Peers, profesor de drept la Universitatea din Essex, scrie pe blogul EU Law Analysis: „Este posibil ca amenințarea de suspendare a Schengen să se fi dorit o simplă amenințare de suspendare a Greciei doar și să fie un draft prost redactat. Dar, poate că ideea este de a amenința cu suspendarea întregului Schengen și de a se da vina pe Grecia. Indiferent de cum stau lucrurile, în opinia mea, această amenințare este o erore gravă, atât din motive legale, cât și politice”.

Oficiali ai UE sunt nemulțumiți că, pe fondul crizei grave, Atena a refuzat să ceară sprijinul Frontex și nu a acceptat nici ajutoarele umanitare oferite de UE, și a eșuat să își modernizeze sistemul de înregistrare al refugiaților.

Grecia a devenit anul acesta principala poartă de intrare a imigranților în Europa, peste 700.000 de persoane trecând pe aici în drumul lor spre statele bogate din vestul și nordul Uniunii.

(DOCUMENTUL POATE FI DESCĂRCAT AICI)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: