marți

23 aprilie, 2024

10 iunie, 2011

Rareori am avut sansa de a citi un discurs mai putin diplomatic si mai brutal decat cel de azi al ministrului apararii american, Robert Gates. Discursul lui Gates de la Bruxelles a relevat profunda nemultumire a americanilor de felul in care actioneaza NATO in Libia. Am putea avea doua posibilitati: sau dl Gates nu discuta cu Presedintele Obama, putin probabil, sau medalia primita la Washington de Cancelarul Angela Merkel a fost mai mult de forma decat de fond. In sfarsit se prea poate ca discutiile la Washington intre Cancelarul german si Presedintele american au fost mult mai putin prietenoase decat s-au oglindit in presa americana si cea continentala.

Robert Gates este mult mai mult “America” decat Presedintele Obama va reusi vreodata in viata lui politica. Fost ministru al apararii si in cabinetul Bush, fost director al CIA, fost primul director si intemeitorul MCI (Director of National Intelligence), dl Gates este intr-un cuvant “Mr. Security” al Statelor Unite. Scurt si la obiect Gates i-a facut incompetenti si le-a explicat europenilor ca nu se mai pot baza la infinit pe americani. Citez:

The mightiest military alliance in history is only 11 weeks into an operation against a poorly armed regime in a sparsely populated country.” […] “Yet many allies are beginning to run short of munitions, requiring the US, once more, to make up the difference.”


Cea mai puternica alianta in istorie este de numai 11 saptamani intr-o operatiune militara impotriva unui regim cu o armata slaba, intr-o tara cu o populatie dispersata. Cu toate acestea, multi aliati raman aproape fara munitie, cerand Satelor Unite, inca o data, sa acopere diferenta” (Financial Times).

Continua Robert Gates in acelasi discurs sa anticipeze viitorul sumbru pe care il prevede pentru NATO daca lucrurile nu se vor ameliora. Bineinteles ca punctul dureros au fost cele 2 milioane de dolari zilnice pe care contribuabilul american le suporta cand jumatate din aliatii NATO (in special Germania) nu contribuie cu un cent in aceasta operatiune.

Problema principala sau daca doriti subiectul deranjant pentru americani a fost faptul ca Germania doreste si indepartarea arsenalelor nucleare din Europa. În plus, Republica Federală doreşte extinderea pactelor de neproliferare: “Dorim ca ultimele arme atomice staţionate în Germania să fie retrase în aşa fel încât Republica Federală să devină o ţară lipsită de armament nuclear”, a spus ministrul german de externe, Guido Westerwelle. Guvernul german a solicitat ca noua strategie NATO să stipuleze ca toate misiunile sale să fie mandatate de ONU, lucru destul de dificil daca intelegem stuctura Consiliului de Securitate al ONU si drepturile de veto ale unora din membrii. Cu toate astea, in cazul Libiei Germania a refuzat (chiar daca actiunea a fost efectuata sub mandat NATO) participarea la aceasta actiune.

Asa cum am mai explicat in unele analize anterioare, contribuabilul american nu doreste de loc sa plateasca pentru dialogul intre Rusia si dna Merkel ca reprezentanta “a intereselor Europene”, in special pentru ca Obama are alte planuri si chiar daca nu are va fi silit de opinia publica americana sa le aiba!


Desi discursul este un discurs de despartire, avand in vedere ca Robert Gates paraseste administratia Obama la sfarsitul lunii, adevarurile rostite la intalnirea SDA (Security & Defence Agenda) sunt profund tulburatoare pentru orice european care vede securitatea nationala dependenta de forta si capabilitatile NATO de a asigura securitatea nationala a membrilor aliantei.

Puteti citi transcrierea acestui discurs (aici) care ar putea deveni istoric in unul din anii viitori. Sa speram cu totii ca acest incident a fost intamplator si lucrurile vor fi corectate. In orice caz astazi a fost o zi sumbra pentru alianta Nord-Atlantica. Ziua in care probabil a inceput adevaratul partaj in aceasta alianta.
Theophyle

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: