miercuri

24 aprilie, 2024

9 iunie, 2015

ponta-3Deputaţii au respins, marţi, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, şi pentru conflict de interese. Rezultatul votului: 231 ”pentru” respingerea urmăririi penale, 120 ”împotrivă”.

În premieră, deputații nu au votat cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale a lui Victor Ponta, ci proiectul de hotărâre întocmit luni de Comisia jurdică, proiect ce prevede respingerea cererii DNA.

După vot, președintele Klaus Iohannis a transmis public: ”Este o dovadă de maximă iresponsabilitate și de sfidare la adresa cetățenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiția să-și facă datoria, sunt dispuși să distrugă instituția Parlamentului.”

Deputații au jonglat cu decizia CCR în cazul Șova


Comisia juridică, compusă în majoritate covârșitoare din reprezentanți ai arcului guvernamental, a invocat decizia CCR formulată în cazul Dan Șova pentru a justifica ce trebuie votat marți.

Privind istoricul cazului Șova în Senat, rezultă faptul că deputații din Comisia juridică au avut o interpretare inedită a hotărârii CCR:

  • Senatul a votat solicitarea DNA în cazul Dan Șova, 72 dintre senatori aprobând solicitarea, 66 votând împotriva.
  • Conducerea Senatului a decis că semnificația votului este una de respingere a solicitării, invocând prevederile regulamentului propriu, care prevedeau că voturile pentru trebuie să reprezinte majoritatea din numărul total al senatorilor. În tentativa de a bloca demersurile opoziției, Senatul nu a emis o hotărâre, ci o simplă comunicare a deciziei.
  • La sesizarea CSM, Curtea Constituțională a decis că este ilegal ca Senatul să nu emită o hotărâre și că regulamentul propriu nu poate excede prevederile Constituționale, care prevăd că imunitatea se pierde cu votul majorității celor prezenți.
  • Senatul a votat ulterior deciziei CCR o hotărâre în cazul Dan Șova.

Partidele din arcul guvernamental ignoră semnalele externe

Votul de marți în ceea ce-l privește pe Victor Ponta s-a dat ignorând semnalele transmise din plan intern și extern.

  • Marți dimineață, Ambasada SUA la Bucureşti a dat publicității un comunicat în care transmite că ”orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor”.
  • Liderul PPE Joseph Daul a avertizat că un guvern nu trebuie să se folosească de majoritatea parlamentară în interesul său şi că situaţia din România e monitorizată de partenerii europeni, care se aşteaptă ca Parlamentul României să dea posibilitatea procurorilor de a continua ancheta în cazul Ponta.
  • Liderul Grupului PPE, Manfred Weber, a cerut luni ca situaţia premierului Victor Ponta, faţă de care s-a cerut începerea urmăririi penale, să fie discutată în Parlamentul European, preşedintele PE, Martin Schulz, propunând ca subiectul să fie discutat în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne.
  • Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a cerut premierului Ponta, tot marți, să renunţe la imunitate. În cadrul unei scrisori deschise, Horaţius Dumbravă a arătat că justiţia nu se va lăsa intimidată de „crearea unor aşa zise comisii speciale de evaluare a democraţiei” la nivelul Parlamentului.

Reacția președintelui Iohannis

Administrația Prezidențială a publicat marți poziția președintelui Klaus Iohannis față de rezultatul votului de marți, din Camera Deputaților.


Îmi mențin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție. Regret faptul că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecție pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale.
Este o dovadă de maximă iresponsabilitate și de sfidare la adresa cetățenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiția să-și facă datoria, sunt dispuși să distrugă instituția Parlamentului, așa cum ar trebui ea să funcționeze într-un stat de drept, și să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană.
Majoritatea parlamentară refuză să accepte semnalul dat de cetățeni, care a fost unul foarte clar: stop corupției, politică făcută cu integritate și responsabilitate. În continuare consider că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: