luni

25 martie, 2024

5 iulie, 2017

Parlamentul European a adoptat marți seara propunerea de directivă care urmează să oblige companiile multinaționale să publice informații fiscale în fiecare țară unde au activități, potrivit unui comunicat al instituției.

Directiva va cere companiilor multinaționale să raporteze informațiile privind taxele pe venit aplicate companiilor multinaționale cu o cifră globală de afaceri de minimum 750 milioane de euro, într-un format comun pentru fiecare jurisdicție fiscală unde firma sau subsidiara ei activează.

Aceste date ar trebui să fie disponibile gratuit și accesibile pe pagina de internet a companiei. Compania ar trebui să redacteze și un raport inclus într-un registru public administrat de Comisia Europeană, potrivit comunicatului Parlamentului European.


Informații ar trebui să se refere la:

  • numele companiei și lista subsidiarelor sale, dacă este cazul, o scurtă descriere a activității și a acoperirii geografice
  • numărul de angajați full-time
  • suma cifrei de afaceri nete
  • capitalul înregistrat
  • suma profitului sau pierderilor brute
  • suma taxelor pe venit plătite în anul financiar relevant de către firmă și de către filialele sale rezidente fiscal în respectiva
  • jurisdicție fiscală
  • suma câștigurilor acumulate
  • dacă subsidiarele, afiliatele sau filialele beneficiază de un tratament fiscal preferențial.

Deputații au aprobat și măsuri de protecție a unor informații sensibile din punct de vedere comercial, permințând statelor membre să acorde excepții de la obligația de a publica una sau mai multe informații. Aceste excepții ar trebui reînnoite anual și ar trebui aplicate doar în jurisdicția statului membru care oferă excepția.

Odată ce un stat membru a acordat on excepție, trebuie să informeze Comisia Europeană confidențial despre informația omisă, adăugând o explicație detaliată privind excepția.

În fiecare an, Comisia va publica pe pagina ei o listă a firmelor care au primit excepții, precum și o explicație succintă privind motivația.


Parlamentul a aprobat și amendamentele  care vor stabili limite pentru excepțiile obținute de firme privind publicarea informațiilor fiscale. Companiile care își pierd eligibilitatea pentru o anumită excepție vor fi obligate să facă publice imediat informațiile exceptate. Companiile vor fi obligate, de asemenea, să își reînnoiască anual acordul de exceptare de la publicarea unei informații.

Mai mult, la finalul perioadei de confidențialitate privind o anumită informație, compania va trebui să publice detaliile fiscale retroactiv, ”în forma unei medii aritmetice” pentru a acoperi perioada în care s-a bucurat de excepția de la publicarea unor detalii.

Dacă nu vom avea raportări pentru fiecare țară, nu vom scoate niciodată la lumină sistemul companiilor de tip cutie poștală care este folosit abuziv pentru a ascunde profituri și a evita taxe la nivel global. Suntem gata de negocieri cu Consiliul pentru a găsi un regim comun de raportare; UE trebuie să fie în prima linie a luptei împotriva evaziunii fiscale”, a declarat co-raortorul Evelyn Regner. Iar co-raportorul Hugues Bayet a spus că „fiecare euro din taxe care nu este plătit de multinaționale este un euro în plus plătit de oameni.”

Detaliiile documentului pot fi consultate AICI – LINK

Transferul profiturilor

Evitarea obligațiilor fiscale și evaziunea fiscală, alături de schemele de transfer de profituri, au privat guvernele și populațiile de resursele necesare pentru a garanta, printre altele, accesul universal liber la serviciile publice de educație și de sănătate și la serviciile sociale de stat, și au privat statele de posibilitatea asigurării unor locuințe și a unui transport public accesibile, precum și de posibilitatea construirii infrastructurii care este esențială pentru a realiza dezvoltarea socială și creșterea economică. Pe scurt, astfel de scheme au fost un factor de nedreptate, inegalitate și divergențe economice, sociale și teritoriale”, spune un amendament aprobat faţă de propunerea Comisiei Europene.

După aprobarea propunerii de raport cu 534 voturi la 98 și 62 abțineri, deputații au votat ca documentul să fie trimis înapoi comisiilor parlamentare pentru a începe negocierile în prima lectură pe baza mandatului dat de plen.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: