marți

26 martie, 2024

17 aprilie, 2015

parlamentul europeanParlamentul European a votat o rezoluţie prin care a cerut mai multe eforturi pentru a pune capăt discriminării, discursurilor instigatoare la ură şi infracţiunilor motivate de ură împotriva romilor, solicitând şi recunoaşterea zilei de 2 august ca zi de comemorare a holocaustului rom.

În rezoluţie, deputaţii îşi exprimă „îngrijorarea profundă privind apariţia unui curent împotriva romilor, care se manifestă printre altele printr-o retorică împotriva lor şi prin acte de violenţă în Europa”, arătând că acest curent este „incompatibil cu normele şi valorile Uniunii Europene” şi „reprezintă un obstacol major în calea integrării sociale de succes a romilor”.

Deputaţii cer statelor membre să implementeze Directiva 2000/43/CE a Consiliului din 29 iunie 2000 de punere în aplicare a principiului egalităţii de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică, pentru a preveni şi elimina discriminarea împotriva romilor, mai ales în privinţa locurilor de muncă, educaţiei şi accesului la locuinţe.


„Parlamentul recunoaşte realitatea istorică a genocidului rom din Al Doilea Război Mondial, precum şi alte forme de persecuţie, cum ar fi deportările şi internările forţate, cerând statelor membre să facă la fel. Conform estimărilor, cel puţin jumătate de milion de romi au fost exterminaţi de regimul nazist şi de alte regimuri şi aliaţii acestora, iar în unele state, a fost asasinată peste 80 la sută din populaţia romă. În noaptea de 2-3 august 1944, 2.897 romi, mai ales femei, copii şi bătrâni, au fost asasinaţi în lagărul de romi de la Auschwitz-Birkenau. Pentru a comemora această atrocitate şi victimele genocidului, 2 august ar trebui să fie recunoscută drept «Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor»”, mai spun deputaţii.

Romii sunt cea mai mare minoritate etnică a Europei. Este estimat că în Europa trăiesc între 10 şi 12 milioane, inclusiv aproximativ şase milioane în UE. Ziua Internaţională a Romilor a fost sărbătorită pe 8 aprilie.


Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: