vineri

19 aprilie, 2024

17 decembrie, 2014

Parlamentul a aprobat miercuri propunerea de buget UE pentru 2015 și amendamentele la bugetul 2014. Bugetul prevede 145,32 miliarde în angajamente și 141,21 miliarde în plăți pentru 2015, precum și extra 4,25 miliarde pentru a plăti facturile restante în 2014, se arată întrun comunicat al legislativului comunitar.

A fost doar o formalitate, după încheierea aprigei bătălii dusă între PE şi Consiliul UE privind bugetul şi dup ce Comisia Europeană a fost obligată, din cauza neajungerii iniţial la un compromis, să vină cu o nouî propunere de buget pentru 2015.

„Este clar că sumele pe care trebuie să le acceptăm vor stabiliza cel mult nivelul datoriilor europene. Speranța vine de la planul de plăți destinat să micșoreze volumul facturilor neplătite”, a spus președintele comisiei pentru bugete, liberalul Jean Arthuis.


Prioritățile Parlamentului au fost

  • să asigure destui bani pentru a plăti cele mai urgente facturi restante de la contractorii care au lucrat în statele membre la proiecte finanțate de UE;
  • să cadă de acord asupra unui plan detaliat privind plata tuturor facturilor restante acumulate;
  • să asigure finanțări pentru investiții în arii prioritare pentru UE, conform angajamentelor politice.

La insistențele Parlamentului, Comisia Europeană va prezenta un plan pentru rezolvarea problemei facturilor neplătite, care au atins nivelul de 23,4 miliarde de euro la sfârșitul lui 2013 și probabil va ajunge la 25 miliarde la sfârșitul lui 2014, conform celor mai recente previziuni ale Comisiei. Planul va defini un ”nivel suportabil” pe care nivelul facturilor neplătite nu ar trebui să îl depășească.

Parlamentul a dorit ca cele 8,88 miliarde venituri suplimentare din amenzile aplicate companiilor care au încălcat legislația UE privind competiția să fie utilizare pentru reducerea întârzierilor la plata facturilor.

Statele membre au fost de acord să utilizeze 3,53 miliarde de euro din această sumă pentru facturile neplătite, restul de bani urmând să intre în bugetele lor.

Suplimentări de fonduri


45 milioane în plus au fost alocate pentru plăți în programul de cercetare și dezvoltare Orizont 2020 și 16 milioane de euro mai multe pentru programul Erasmus+. Pentru politica externă, bugetul de plăți a fost crescut cu 32 milioane. bani în plus au primit şi agențiile de supraveghere bancară și Frontex.

Bugetul UE pentru 2015 acordă cu 2% mai mulți bani pentru proiecte decât cel din 2014 și este suficient pentru a asigura 1% mai mult pentru plăți. Din această sumă, 88% se va cheltui în și de către statele membre, 6% merge către politica externă, iar 6% este folosit pentru administrarea UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: