vineri

29 martie, 2024

4 mai, 2017

Comisia de Comerț Internațional (INTA) a aprobat joi, cu o largă majoritate, propunerea raportorului Parlamentului European pe acest dosar, europarlamentarul român Sorin Moisă (foto), de a susține acordarea unei asistențe macro-financiare în valoare de 100 milioane euro pentru Republica Moldova.

După ce plenul Parlamentului European și Consiliul vor adopta decizia finală în acest sens, banii urmează să fie acordați în 3 tranșe, în 2017 și 2018.

Plata fiecărei tranșe va fi condiționată de îndeplinirea de către Republica Moldova a unui riguros program de reforme ce vizează, printre altele:

  • lupta împotriva corupției
  • independența justiției
  • o mai bună guvernare, inclusiv în domeniul financiar și bancar
  • aplicarea Acordului de Asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova

Propunerea de acordare a asistenței macro-financiare pentru Republica Moldova a fost înaintată Parlamentului European și Consiliului de către Comisia Europeană. S-a propus acordarea unei sume de 100 milioane euro (60 milioane sub formă de împrumut și 40 milioane sub formă de grant), plătibilă în 3 tranșe, în 2017 și respectiv 2018.

Condițiile detaliate de acordare și apoi plată a fiecărei tranșe urmează a fi negociate ulterior de către Comisia Europeană cu autoritățile Republicii Moldova și incluse într-un Memorandum de Înțelegere.

”Republica Moldova a trecut printr-o perioadă economică dificilă din cauza suspendării sprijinului financiar internațional – urmare a bine-cunoscutei fraude bancare din 2014, condițiilor climatice dificile care au afectat producția agricolă, precum și urmare a limitării exporturilor către Rusia și Ucraina. Această situație a afectat negativ nivelul de trai al populației. În prezent, atât Fondul Monetar Internațional cât și Uniunea Europeană au primit garanții ferme din partea autorităților moldovene cu privire la asigurarea unei mai bune guvernări și supervizări bancare și financiare și și-au reluat sprijinul financiar pentru Republica Moldova. În paralel, aplicarea Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, parte a Acordului de Asociere încheiat între Uniunea Europeană și Republica Moldova, s-a dovedit un succes și a compensat parțial scăderea exporturilor către alte zone. Acordarea asistenței financiare de către Uniunea Europeană se înscrie deci într-un cadru mai larg de măsuri ai căror beneficiari finali vor fi cetățenii Republicii Moldova”, a declarat europarlamentarul român Sorin Moisă după vot.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: