joi

18 aprilie, 2024

10 mai, 2016

irina-raduPlenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a admis marți propunerea de numire a Irinei Radu în funcția de președinte – director general al SRTv

Decizia a fost luată cu 304 voturi „pentru” și opt „împotrivă”.

Irina Radu nu reprezintă recomandarea Consiliului de Administrație al TVR, ea pierzând alegerile interne în fața celei propuse în CA de salariații TVR, Monica Ghiurco.


Președintele Comisiei de cultură de la Camera Deputaților, Gigel Știrbu, declara luni pentru cursdeguvernare.ro că PNL va ataca numirea Irinei Radu la Curtea Constituțională.

Legea prevede că persoana recomandată de către CA este audiată în comisiile de specialitate, apoi supusă votului plenului reunit.

(Citiți și: ”Miza TVR / PSD pregătește reinstalarea Irinei Radu cu încălcarea legii”)

Este pentru a doua oară în istoria recentă a Parlamentului cînd decizia Consiliului de Administrație este ignorată de Parlament, prima dată situația întâlnindu-se în 1998, când Parlamentul a votat instalarea lui Cristian Hadji Culea la TVR deși opțiunea CA a fost Lucia Hossu Longin.

La votul de marți, la care PNL nu a participat, s-a anunțat că în sală au fost prezenți 230 de deputați și 82 de senatori. Cvorumul de ședință este de 271.


„Încă de la Birourile permanente reunite grupurile parlamentare PNL s-au opus introducerii pe ordinea de zi a ședinței comune a raportului Comisiilor de cultură referitoare la alegerea președintelui — director general al SRTv. Am considerat că este un abuz pe care îl face majoritatea PSD și în același timp o încălcare flagrantă a legii. Am înaintat o contestare la CCR asupra hotărârii Parlamentului de numire a întregului Consiliu de Administrație și logic ar fi fost să se aștepte o hotărâre a CCR, apoi să se meargă la următoarele proceduri. Ați anunțat că sunt prezenți 281 de parlamentari, cvorumul de ședință este de 271 de parlamentari, de la PNL sunt 58, vom părăsi sala și vă atrag atenția că nu mai aveți cvorum de ședință”, a spus liderul grupului deputaților liberali, Eugen Nicolăescu.

La rândul său, deputatul PSD Marian Neacșu a menționat că afirmația lui Nicolăescu „este inexactă”, că a existat cvorum pentru a începe ședința, iar în continuare „cvorumul va fi determinat de strigarea catalogului și de votul cu bile”.

Irina Radu, managementul și marii protejați din TVR

Irina Radu este persoana care a dat naștere scandalului legat de excluderea României de la Eurovision.

În condițiile în care situația financiară a TVR este una dezastruoasă, decizia de management a Irinei Radu a fost înscrierea la Eurovision, deși chiar nimeni nu a obligat televiziunea publică să facă acest lucru, iar directorul interimar cunoștea că TVR nu deține sumele necesare participării la această competiție.

Irina Radu a sperat că va obține banii necesari de la Guvern, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți sub guvernarea PSD.

(Citiți și: ”TVR – exlusă din European Broadcasting Union din cauza datoriilor”)

Deciziile de management al TVR au contribuit și la excluderea instituției din organizația European Broadcasting Union, la care televiziunea publică are datorii de peste 10 milioane euro, provenind din anii 2011 şi 2012. Ultima plată, în valoare de 250.000 de euro, a fost făcută în luna ianuarie a acestui an, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi.

Apropierea de PSD este principalul atu al Irinei Radu, partidul încercând impunerea acesteia pentru a-și securiza în funcții o serie de angajați fideli dar și pentru a avea acces facil la postul public de televiziune.

În galeria marilor protejați se numără:

  • Producătorul general Cristian Zgabercea, impus în acest post pe filiera PSD Constanța, în prezent judecat în dosarul fostului președinte CJ Constanța Nicușor Constantinescu.
  • Corneliu Calotă, fost consilier al premierului Ponta și purtător de cuvânt al guvernului, revenit în TVR după experiența guvernamentală. Corneliu Calotă este unul dintre susținătorii proiectului de intrare în insolvență a postului public de televiziune, proiect susținut de PSD și ALDE la care contribuie avocatul Gheorghe Piperea.
  • Doina Gradea, ajunsă în noul CA al TVR tot la propunerea PSD, astăzi angajată nelegal în televiziunea publică. Adusă în televiziunea publică tot de Irina Radu, pe post de consilier al lui șefului știrilor TVR Claudiu Lucaci, Doina Gradea, afirmă surse din televiziune, este în continuare angajată în ciuda faptului că legea de organizare arată că numirile şi angajările efectuate de directorul general interimar se fac pe perioade determinate, până la limita mandatului acestuia. Mandatul de interimar al Irinei Radu a expirat pe 24 aprilie.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: