sâmbătă

20 aprilie, 2024

29 octombrie, 2012

Nu mai puțin de 18 președinți de secții de votare de la referendumul din iulie au fost puși sub acuzare de către procurori, informează Parchetul de pe lândă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, cei 18 sunt învinuiți de fraudă electorală: ei au pus în urne, la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu, buletine de vot suplimentare.

Iată comunicatul integral al Parchetului:

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:


În continuarea cercetărilor într-un dosar având ca obiect infracţiuni în legătură cu cauza cunoscută în mass-media ,,fraude la referendum”, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au derulat cercetări faţă de preşedinţii unor secţii de votare de pe raza judeţului Olt, precum şi faţă de alte persoane.

Astfel, la data de 23.10.2012, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii: Tatomir Florentin Silviu, preşedintele unei secţii de votare din Piatra Olt (24 acte materiale), Davidescu liviu, preşedintele unei secţii de votare din Scorniceşti (3 acte materiale), păun emilian, preşedintele altei secţii de votare din Piatra Olt (12 acte materiale), mihai sica, radu valeria, preşedintele unei secţii de votare din Scorniceşti, Sat Rusciori (4 acte materiale), marinescu dragoş ionuţ, preşedintele altei secţii de votare din Scorniceşti (19 acte materiale), olaru florea, preşedintele unei secţii de votare din localitatea Chiţeasca (13 acte materiale), gherghe ovidiu marian, preşedintele altei secţii de votare din Scorniceşti (5 acte materiale), tudosie elena, preşedintele unei secţii de votare din Satul Leoteşti (4 acte materiale), radu dumitru, şişu ani, preşedintele unei secţii de votare din Circumscripţia nr. 30, Judeţul Olt (44 acte materiale), cumpănaşu verginica, preşedintele unei secţii de votare din Circumscripţia electorală nr. 30, Judeţul Olt (2 acte materiale), Iordache george CRISTIAN, preşedintele unei secţii de votare din satul Bobiceşti, stanca ionela andreea, stanca verginica, ghiţă dumitru (2 acte materiale), porumbiel liviu, preşedintele unei secţii de votare din Circumscripţia nr. 30, Judeţul Olt (3 acte materiale), stîrlea georgeta, preşedintele unei secţii de votare din Circumscripţia nr. 30, Judeţul Olt (8 acte materiale), mitran elena preşedintele unei secţii de votare din localitatea Coloneşti (16 acte materiale), iova florina preşedintele unei secţii de votare din  localitatea Bălăneşti (16 acte materiale), sima maria, preşedintele unei secţii de votare din localitatea Dejeşti (11 acte materiale), pielaru maria, preşedintele unei secţii de votare din comuna Coloneşti, sat Gueşti (15 acte materiale), popescu maria, preşedintele unei secţii de votare din Circumscripţia electorală nr. 30, Judeţul Olt (6 acte materiale), diaconescu florin preşedintele unei secţii de votare din Circumscripţia electorală nr. 30, Judeţul Olt (13 acte materiale) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 54 sau 55 din Legea 3/2000.

Din rezoluţiile de începere a urmăririi penale întocmite de procurori au rezultat următoarele:

La data de 29.07.2012, învinuiţii au utilizat diferite procedee în vederea introducerii în urne a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prin falsificarea unor menţiuni, fie pe listele permanente, fie pe cele suplimentare, ceea ce a condus la situaţii de vot multiplu, respectiv de voturi fraudate.


Spre exemplu, la cele 18 secţii de votare ai căror preşedinţi sunt învinuiţii din prezenta cauză, au fost identificate între 10 şi 78 de situaţii de voturi fraudate (per secţie), acestea constând, de regulă, în falsificarea unor semnături pe listele permanente sau suplimentare, în dreptul unor persoane care fie erau plecate din ţară, localitate, fie nu s-au prezentat la vot sau erau chiar decedate.

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi învinuiţi, în sarcina acestora a fost reţinut faptul că, fie conduceau alte persoane la mai multe secţii de votare cu scopul ca acestea să voteze de mai multe ori, fie au votat ele însele de mai multe ori.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: