vineri

29 martie, 2024

6 mai, 2016

Papa Francisc a cerut vineri liderilor europeni, ”astăzi mai mult ca niciodată, să construiască poduri și să doboare ziduri”, după exemplul părinților fondatori ai Uniunii Europene.

Îndemnul a fost conținut de alocuțiunea rostită cu prilejul primirii Premiului Charlemagne la Vatican, relatează AFP.

Principalele mesaje conținute de discursul Papei Francisc:

  • Proiectele părinților fondatori ai Uniunii, mesageri ai păcii și profeți ai viitorului, nu sunt depășite. Ei au avut curajul nu numai de a visa la ideea de Europa, ci au îndrăznit să transforme radical modelele care nu provocau decât violență și distrugere
  • Visez la o Europă unde a fi migrant nu reprezintă o infracțiune. Europa, în declin, este pe cale să se retragă în tranșee în loc să privilegieze acțiunile care promovează un nou dinamism în societate
  • Ce s-a întâmplat cu tine, Europa umanismului, campioana drepturilor omului, democrației și libertății? Ce s-a întâmplat cu tine, Europa, casa poeților, filosofilor, artiștilor, muzicienilor, a oamenilor de litere? Ce s-a întâmplat cu tine, Europa, mama popoarelor și a națiunilor, mama marilor oameni care au sprijinit și chiar și-au sacrificat viețile pentru demnitatea fraților și surorilor noștri?
  • Identitatea europeană este, și a fost mereu, o identitate dinamică și multiculturală

De asemenea, Papa a deplâns faptul că UE se mulțumește în acest moment cu ”retușuri cosmetice sau compromisuri precare”, în special în materie de primire a refugiaților, al cărei mare susținător este, oferind un exemplu la finalul unei călătorii recente pe insula greacă Lesbos, când a luat cu el la Vatican o familie de 12 refugiați sirieni.

Făcând apel la un ”dialog” necesar, Papa a insistat că acesta ”permite să privești străinul, migrantul, cel care aparține unei alte culturi ca pe un subiect care trebuie ascultat, luat în considerare și apreciat”.

Adresându-se invitaților săi — cancelarul german, președinții Consiliului European, Donald Tusk, Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Parlamentului European, Martin Shulz, și Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, șefei diplomației UE, Federica Mogherini, și regelui Spaniei, Felipe al VI-lea — Francisc le-a cerut să nu uite tineretul european.

”Cum îi putem face pe tinerii noștri să participe la această construcție atunci când îi privăm de muncă (…), nu știm să le oferim oportunități și valori?”, a spus el.


Ceremonia de acordare a premiului Charlemagne a avut loc la Vatican, și nu la Aachen, acolo unde premiul este înmânat în mod tradițional.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: