vineri

19 aprilie, 2024

3 februarie, 2016

executari siliteExecutările silite nu vor mai putea fi încuviințate de executorii judecătorești, ci doar de către judecători, din momentul în care o ordonanță de urgență în acest sens aprobată miercuri de guvern va fi publicată în Monitorul Oficial.

Executorii judecătorești au obținut această atribuție în 2014, când a fost votată o inițiativă legislativă a unui grup de parlamentari PSD, PC și PP-DD, care susțineau că astfel se va elibera volumul d emuncă al instanțelor de executare. Cabinetul Victor Ponta a fost de acord cu această propunere.

După adoptarea, miercuri, a acestei OUG, încuviințarea executărilor silite revine la instanțe.


Modificarea de acum trebuia adoptată în regim de urgență pentru a se încadra în termenul de 45 de zile impus de lege în cazul deciziilor Curții Constituționale.

CCR a decis în decembrie că  această prevedere de la art. 666 din Codul de procedură civilă este neconstituțională, deoarece încalcă exigențele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garanțiilor de imparțialitate și independență specifice numai instanțelor judecătorești. În plus, menționa CCR, înfăptuirea justiției nu se face de către executori.

Curtea a stabilit că reglementarea contravine prevederilor constituţionale, întrucât înseamnă că executorii judecătoreşti exercită o activitate specifică instanţelor judecătoreşti, iar declanşarea procedurii executării silite este sustrasă controlului judecătoresc.

Acest lucru, menționează un comunicat al Curții Constituționale, duce la nerespectarea exigenţelor dreptului la un proces echitabil, sub aspectul imparţialităţii şi independenţei autorităţii, și, pe de altă parte, la “delegarea” înfăptuirii justiției către executorul judecătoresc.


De asemenea, Curtea a reţinut încălcarea art. 147 alin. (4) din Constituţie, întrucât legiuitorul nu a respectat Decizia Curţii Constituţionale nr. 458 din 31 martie 2009, ignorând exigenţele constituţionale stabilite prin aceasta.

Zeci de mii de executați silit

La vremea respectivă, avocatul Adrian Cuculis declara pentru cursdeguvernare.ro că existau zeci de mii de astfel de dosare, iar în 70% din cazuri era vorba despre executări silite la cererea băncilor.

Restul erau executări între persoane fizice, contracte de împrumut, evacuări etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: