vineri

19 aprilie, 2024

12 iulie, 2017

OTP Bank este cel mai probabil cumpărător al Băncii Românești de la National Bank of Greece (NBG), în cursă fiind încă și Banca Transilvania.

Săptămâna viitoare ar putea fi anunțat câștigătorul, „care va fi OTP Bank, cu o probabilitate de 95%, pentru că nimic nu este sigur 100% în acest moment“, iar prețul tranzacției ar putea fi între 40 și 60 de miliane de euro, „în funcție de anumite elemente”, potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Bursa.ro.

Este posibil ca datoria de 550 milioane de euro, pe care Banca Românească o are către banca mamă, să fie preluată de câștigător.


Atât OTP Bank cât și Banca Transilvania sunt în plină expansiune pe piața locală. Cea dintâi a achiziționat Millennium Bank, iar Banca Transilvania a anunțat anul trecut finalizarea fuziunii prin absorbție a Volksbank.

În prima lună a anului 2016, Banca Transilvania a anunţat finalizarea procedurilor privind fuziunea prin absorbţie cu Volksbank România. La rândul său, OTP Bank a cumpărat instituţia de credit cu acţionariat portughez Millennium Bank în cadrul unei tranzacţii evaluate la 39 de milioane de euro.

Expansiune

Banca Transilvania a urcat pe locul al doilea în topul băncilor după mărimea activelor la sfârșitul anului 2016, cu o cotă de piață de 13,15%, ca urmare a preluării Volksbank.

OTP Bank a rămas cu o cotă de piață de 2,09 din totalul activelor sistemului bancar, de 393,6 miliarde de lei, după ce la finalul anului 2015 avusese 2,3%, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).


Obiectivul OTP este să ajungă la o cotă de piaţă de 5%, în trei ani. Acest lucru este aproape imposibil de realizat doar pe cale organică. Banca Românească avea o cotă de piaţă de cel puţin 1,62% în 2016.

NBG este al doilea cel mai mare grup bancar elen, iar vânzarea unora din filialel sale din regiune este parte planurilor Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene. NBG este controlată în proporţie de 40% de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), desemnat cu restructurarea bancară în Grecia.

De asemeni, OTP Bank şi Banca Transilvania ar fi interesate şi de achiziţionarea Bancpost, potrivit informaţiilor din piaţă. Banca mamă, Eurobank Ergasias urmează să finalizeze, până la sfârşitul anului în curs, vânzarea pachetului majoritar al filialei sale din România, încheind astfel programul de restructurare a activităţilor externe ale grupului.

HFSF deţine 2,4% din Eurobank, care este al treilea creditor elen.

În vreme ce, vânzarea Băncii Româneşti înseamnă exitul din piața locală pentru NBG, oficialii Eurobank au dat de înțeles că preferă vânzarea unui pachet majoritar de acțiuni, pentru a-și reduce expunerea pe piața locală, dar și păstrarea unui pachet minoritar de acțiuni, pentru continuitatea operațiunilor la nivel local – scrie Mirsanu.ro.

Cum Piraeus Bank nu a renunţat la vânzarea filialei sale din România, după o tentativă eșuată, trei din cele patru mari bănci elene din România sunt în postura de vânzător de active, potrivit sursei citate.

Bancpost și Piraeus Bank sunt bănci de de TOP 10 în România, cea dintâi are o cotă de piață de 2,96% (locul 7), iar cea din urmă are 1,67 din totalul activelor bancare (locul 10)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: