sâmbătă

20 aprilie, 2024

29 iulie, 2014

Potrivit unui anunţ făcut săptămâna trecută, la Bruxelles, fonduri europene în valoare de 7,75 milioane de euro sunt puse la dispoziţia a 155 IMM din 21 de ţări, inclusiv Israel şi Turcia, pentru derularea unor studii în domeniul inovării.

Niciun proiect din România nu a fost selectat pentru finanţare.

Bruxelles, despre propunerile româneşti

cursdeguvernare.ro a solicitat comisiei de selecţie a proiectelor un punct de vedere legat de calitatea propunerilor primite din România.


Răspunsul primit, în cele ce urmează:

„Dintre cele 2662 primite în runda I, 41 au provenit din România. Încă de la lansarea Instrumentului European pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii am avertizat că am fixat standarde înalte de selecţie, iar competiţia pentru accesul la finanţări va fi foarte acerbă.
Din totalul propunerilor primite, 317 au îndeplinit toate criteriile de evaluare dar cele mai bune 155 vor primi recomandare de finanţare.
Din nefericire, aplicanţii români nu au îndeplinit standardele impuse. La modul general, am constatat următoarele cauze care au determinat respingerea proiectelor :

-o preocupare excesivă legată de aspectele teoretice în detrimentul aspectelor legate de oportunitatea de afaceri

-nu furnizează soluţii de competitiviate, ceea ce arată că aplicantul nu a realizat o bună cercetare de piaţă


-grad scăzut de inovare

-propune în general o idee fără niciun concept legat de modul de comercializare al produselor rezultate

-calitatea slabă a dosarului depus, ceea ce ne determină să credem că există aplicanţi care privesc Instrumentul European pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii drept o loterie”

Cum şi cine a promovat programul în România

Programul-cadru european pentru cercetare şi inovare Orizont 2020 a fost lansat la Bucureşti în octombrie 2013, de Comisarul european pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, în prezența ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu şi a ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.

În ultimele 3 luni din 2013 şi în primele 5 luni din 2014, în România au fost organizate numeroase seminarii, conferinţe sau evenimente regionale de promovare a acestui program european.

Printre organizatori: Academia Română, Ministerul Educaţiei, Universitatea Vasile Goldiş, Centrul de Dezvoltare Arad, ADR Centru, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi lista poate continua.

România a câştigat 2 la sută din totalul proiectelor finanţate în cadrul Programului Cadru 7 pentru Cercetare al Uniunii Europene, derulat până în 2013.

La toate manifestările organizate pentru popularizarea programului Orizont 2020, cele mai pesimiste estimări ale oficialilor români indicau dublarea procentului proiectelor româneşti în numărul total de proiecte finanţate prin noul program.

Cele mai multe proiecte aprobate provin din Spania

2.666 de companii mici şi mijlocii au trimis aplicaţii (planuri de afaceri) pentru prima rundă de selecţie a grant-urilor oferite în cadrul Instrumentului European pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (SME).

Potrivit datelor oferite de oficialii de la Bruxelles, din Spania au fost 38 de propuneri selectate, din Marea Britanie 26, din Italia 20, din Germania 11 şi din Irlanda 10.

Opt companii provenite din state non-UE vor primi finanţări de 400.000 de euro- Israel (4 proiecte), Norvegia şi Turcia (câte 2 proiecte fiecare) nu sunt membre UE dar sunt incluse în programul Orizont 2020.

Instrumentului European pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (SME), pentru care sunt alocate fonduri de 3 miliarde euro pentru următorii 7 ani, face parte din programul Orizont 2020, cel mai mare program conceput vreodată la nivel european din domeniile cercetării şi inovării, cu un buget de aproape 80 miliarde euro.

Lista câştigătorilor. CLICK pentru mărire

Cele 115 companii selectate în prima fază a programului vor fi anunţate oficial în august.

Proiecte mai pot fi depuse şi în următoarele 2 etape ulterioare (septembrie 2014 şi decembrie 2014), în domeniile cercetare-dezvoltare şi comerţ.

Potrivit planificărilor de la Bruxelles, prin intermediul SME vor fi finanţate un total de 645 proiecte în 2014 şi alte 670 proiecte în 2015.

Propunerile de finanţare pot fi trimise oricând echipei EASME de la Bruxelles, care organizează trimestrial o comisie de evaluare a proiectelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: