joi

28 martie, 2024

27 aprilie, 2014

Facilitatea scutirii de la plata impozitului pe profitul reinvestit va funcţiona pentru o perioadă de doi ani şi jumătate, între 1 iulie 2014 şi 31 decembrie 2016, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2014, publicată în Monitorul Oficial.

În forma iniţială a proiectului, scutirea era prevăzută pentru un an şi jumătate.

Principalele prevederi ale Ordonanței

  • Este scutit de plata impozitului profitul reinvestit în tehnologice – maşini, utilaje şi instalaţii de lucru noi prevăzute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.
  • Profitul investit reprezintă soldul contului de profit şi pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la începutul anului, în anul punerii în funcţiune a echipamentelor tehnologice respective.
  • Scutirea de impozit pe profit se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă.
  • Pentru echipamentele tehnologice care se realizează pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acordă pentru investiţiile puse în funcţiune parţial în anul respectiv, în baza unor situaţii parţiale de lucrări.
  • Cei care beneficiază de scutire au obligaţia de a păstra în patrimoniu echipamentele respective cel puţin o perioadă egala cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani (în proiectul iniţial nu era prevăzută limita de 5 ani) . În caz contrar, pentru sumele respective se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii. Excepţie fac firmele intrate în reorganizare, faliment etc.
  • Beneficiarii scutirii nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective.
  • Scutirea se calculează trimestrial sau anual, după caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai puţin partea aferentă rezervei legale, se repartizează la sfarşitul exerciţiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar. Dacă la sfârşitul exerciţiului financiar se realizează pierdere contabilă nu se efectuează recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizează la rezerve suma profitului investit.
  • Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014, se ia in considerare profitul contabil brut înregistrat începând cu data de 1 iulie 2014 şi investit în active puse în functiune tot după 1 iulie.

(DESCĂRCAŢI AICI ORDONANŢA)



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: