joi

18 aprilie, 2024

7 decembrie, 2016

temele de vacanțăTemele de vacanță vor fi interzise, în învățământul primar și gimnazial, iar totalul orelor dedicate pregătirii școlare (cursuri și teme de casă) nu poate să depășească opt ore nici măcar la liceu, potrivit Ordinul de ministru semnat miercuri de Mircea Dumitru.

„Se interzic utilizarea temei ca instrument de pedeapsă (cantitate mare de teme, exerciții repetitive), precum și solicitarea realizării unor activități de învățare care necesită o abordare sistematică în clasă și nu pentru a fi desfășurate individual, ca temă pentru acasă”, menționează ordinul.

„În stabilirea temelor se va evita apariţia unor efecte negative”, respectiv „pierderea interesului elevului faţă de învăţare (din cauza cantităţii, dificultăţii sau monotoniei temelor, etc), oboseală fizică şi emoţională, reducerea timpului liber destinat unor activităţi recreative (activităţi sportive, artistice, gospodăreşti, lectură), adâncirea diferenţelor dintre elevii performanţi si cei aflaţi în dificultate”, mai prevede documentul.

Prevederi cu privire la temele de vacanță și alte aspecte: 

  • timpul necesar realizării temelor pentru acasă pentru un elev este de cel mult 2 ore, însumând toate disciplinele, în așa fel încât media zilnică a pregătirii elevului, în clasă și în afara ei, să se încadreze în 5 — 8 ore
  • la clasa pregătitoare nu se vor da deloc teme pentru acasă
  • la învăţământul primar, timpul total alocat temei obligatorii va fi de maximum o oră, iar pentru celelalte niveluri de învăţământ va fi de maximum două ore
  • în perioada vacanțelor, de regulă, nu se vor da temele de vacanță pentru acasă elevilor din învățământul primar și gimnazial
  • temele n scopul realizării unor lucrări ample de sinteză, cum ar fi referate sau proiecte, se vor acorda cel mult o dată pe semestru, pentru fiecare disciplină în parte
  • temele de acasă trebuie evaluate în trei forme: frontal, prin discutarea în clasă a părților la care elevii au întâmpinat dificultăți, sau printr-o testare de aproximativ 10 minute

De asemenea, dacă pentru temele de vacanță lucrurile sunt clare, celelalte teme vor fi stabilite diferențiat, în funcție de nivelul de pregătire a elevului:

  • tema obligatorie, care are un nivel mediu de dificultate și este pentru toți elevii clasei,
  • tema suplimentară, individuală și diferențiată, fără caracter permanent, pentru situații precum activități de recuperare și pentru dezvoltare cum ar fi pregătirea pentru concursuri.

Ministrul nu consideră că ancheta procurorilor în cazul sesizării lui Petre Tobă nu pune presiune pe CNATDCU

Parchetul General a anunțat începerea urmăririi penale in rem în dosarul sesizării penale depuse de fostul ministru de Interne Petre Tobă după după ce a primit un prim verdict de plagiat în cazul tezei sale de doctorat.

El îi acuză de abuz în serviciu pe membrii Consiliului General al CNATDCU care au votat verdictul de “un plagiat masiv” şi au propus retragerea titlului de doctor obținut pentru teza “Poliţia Română – forţa de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”, susţinută în 2011 la Universitatea “Carol I”.

Decizia CNATDCU nu este definitivă, iar contestația lui Tobă este analizată în acest moment.


Miercuri, întrebat dacă anunțul procurorilor pune presiune pe CNATDCU, ministrul Mircea Dumitru a răspuns:

„Nu. Nu. Nu e nicio presiune asupra comisiei și nu văd nicio legătură cauzală între cele două chestiuni. Este o chestiune pur procedurală pentru care Parchetul a declanșat inerent acea anchetă”.

Demnitarul a spus că nu sunt vizate persoanele care au elaborat referatul de specialitate în cazul lucrării lui Tobă.

„Nu sunt vizate persoane care au elaborat referatul de specialitate și nicidecum persoanele care acum sunt în Consiliul general al CNATDCU. Iar dacă va influența? Sub nicio formă. Exact ceea ce va considera comisia de specialitate, comisia tehnică înainte, comisia de specialitate și votul final al CNATDCU – acela va fi verdictul final”, a declarat Mircea Dumitru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: