joi

28 martie, 2024

22 noiembrie, 2017

Florin Iordache (stânga), adeptul principiului ”Ordinul se execută, nu se discută”

Reprezentanții PNL și PMP în Comisia specială care lucrează la modificarea legilor justiției s-au retras miercuri de la lucrările comisiei conduse de Florin Iordache.

Miercuri, majoritatea PSD-ALDE a respins solicitarea făcută de USR și PNL, care cereau ca această comisie să ceară Comisiei de la Veneția  un punct de vedere asupra modificărilor vizate de actuala majoritate parlamentară. Majoritate ce pare decisă să ignore mesajul clar transmis, în urmă cu 2 săptămâni, ministrului Tudorel Toader de către prim=vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Bruxelles, pe data de 8 noiembrie, cu ministrul român al Justiției Tudorel Toader, comisarul Frans Timmermans i-a reamintit demnitarului român ”importanța trimiterii pachetului de legi Comisiei de la Veneția, pentru exprimarea unei opinii”,

(Citiți și: Întâlnire Frans Timmermans – Tudorel Toader: Comisia Europeană dorește opinia Comisiei de la Veneția pe pachetul de modificare a legilor justiției)


Avertizarea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene a apărut după ce, în iulie 2017, România se angaja să poarte consultări regulate pe marginea măsurilor legislative avute în vedere de guvern în domeniul justiției. Angajamentul a fost anunțat de un comunicat al Ministerului Justiției emis după o altă întâlnire Toader – Timmermans.

(Citiți și: Întâlnire Tudorel Toader – Frans Timmermans: Consultări regulate privind legislația pe Justiție)

Reprezentanții opoziției din comisia lui Florin Iordache au mai acuzat miercuri coaliția PSD-ALDE că nu dorește o dezbatere adevărată asupra modificărilor pe care intenționează să le opereze în legile justiției.

„Ca să participi la o dezbatere, ea trebuie să existe. Nu a existat astăzi o dezbatere, a fost un simulacru de dezbatere (…) PSD-ALDE au majoritate, își permit să bage pumnul în gură, își permit să treacă absolut orice, fără să fie necesar să discuți pe fondul propunerilor. (…) Există nu sute, mii de amendamente făcute, a căror lectură probabil că la PSD se poate face peste noapte, că dânșii sunt ca Făt-Frumos, mestecă amendamente peste noapte cât alții în zece ani. Sunt mii de pagini într-un limbaj juridic pe care nu ai cum le aprofundezi, nu ai cum să le lecturezi, astfel încât să ai o opinie pertinentă și una care să producă plusvaloare pentru sistemul judiciar. Nimic din ce a propus opoziția, din ce a propus CSM, din ce a vrut să spună Parchetul General nu a fost luat în discuție. A încercat PSD să ne transforme în mobilier, pentru că domniile lor au următorul obiectiv: am primit ordin de la Dragnea, trebuie să trecem în 24 sau 36 de ore aceste legi, pe repede-înainte, nu ne interesează dezbaterea”, declară senatorul PNL Alina Gorghiu.

„În primul rând, am remarcat încă de la începutul ședinței că există un schimb de replici între colegi, între opoziție și putere, mă refer la colegii liberalai și colegii din PSD. Pe de altă parte, văd că trenează o atmosferă de neconlucrare. Este foarte clar că puterea își dorește să treacă legile justiției așa cum au fost propuse. Nu se va ține cont de niciun amendament. Am văzut replicile date reprezentantului CSM, nu sunt de acord cu modul în care este tratat CSM-ul, reprezentanții procurorilor și judecătorilor. În condițiile acestea, nu pot să asist la acest circ făcut de PSD pe spinarea acestei comisii”, afirmă și senatorul PMP Sorin Valeriu Bădulescu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: