vineri

19 aprilie, 2024

18 septembrie, 2017

OMV Petrom (SNP) a anunțat demararea unei noi campanii de foraj în Marea Neagră, în apele de mică adâncime din cadrul blocului Istria.

Sunt programate investiții estimate la aproximativ 70 milioane de euro, până la jumătatea anului vitor, potrivit unui comunicat al OMV Petrom emis luni.

Recent, la guvern a ajuns proiectul unei legi care asigură companiile care dețin concesiuni de țiței și gaze în Marea Neagră că vor avea pe toată durata contractului același regim de redevențe stabilit la data semnării acordurilor de concesiune a perimetrelor.


Campania de foraj include săparea a două sonde până la sfârşitul acestui an şi a altor două sonde până la mijlocul anului 2018, la adâncimi de până la 2.000 metri sub nivelul măriiTrei dintre sonde sunt în zăcăminte existente și a patra este „o sondă de explorare”.

„Deși zăcămintele offshore din Marea Neagră au un istoric de producție de 30 de ani, ele continuă să furnizeze o parte importantă din producţia totală a grupului. Prezenta campanie de foraj este în linie cu strategia noastră de a exploata la maximum potențialul portofoliului nostru cheie şi de a produce cât mai eficient pentru a gestiona declinul natural al producției”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea upstream.

Offshore Marea Neagră

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987, aminteşte sursa citată.

Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 30.000 bep/zi, reprezentând circa 18% din producţia grupului în România.


Producţia anuală de ţiţei și gaze provenită din Marea Neagră este echivalentă cu cea necesară pentru a încălzi 1 milion de gospodării timp de un an sau pentru a face plinul la 4,4 milioane de autoturisme.

Producţia provine din cinci zăcăminte aflate în exploatare: Lebăda Est (descoperit în 1979), Lebăda Vest (descoperit în 1984), Sinoe (descoperit în 1988), Pescăruș (descoperit în 1999) şi Delta (descoperit în 2007).

În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare şi producţie în apele de mică adâncime (blocul Istria) şi operaţiuni de explorare și în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).

Alte concesiuni în zona de interes a României pe Marea Neagră sunt cele ale consorţiului Lukoil-PanAtlantic Petroleum-Romgaz, respectiv Black Sea Oil&Gas şi Petromar Resources.

Deși po­tenţialul său ar recomanda-o ca o nouă mare a Nordului, acest potenţial nu a fost deocamdată confirmat, explorările fiind încă într-o fază incipientă (circa 100 de sonde forate), descoperiri mai importante fiind făcute până în pre­zent doar în blocul românesc Neptun, potrivit Ropepca, Asociația Română a companiilor de Producție și Explorare Petrolieră.

 

Toa­te sta­te­le riverane Mării Negre au proiecte de ex­plorare, mai avansate fiind România, Tur­cia şi, într-o oarecare măsură, Bulgaria. Proiectele de la Marea Nea­gră presupun costuri ridicate, o sondă de explorare ajungând la 150 de mi­lioane de do­lari, cu probabilitate de succes de 20-25%, potrivit sursei citate.

OMV Petrom (SNP)

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de  860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 785 benzinării, la sfârșitul lunii iunie 2017, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti și la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom a înregistrat un profit net de aproape 1,2 miliarde de lei în primele şase luni din 2017, mai mare decât cel pe întreg anul anterior (1,05 miliarde de lei dintr-o o cifră de afaceri netă de 12,5 miliarde de lei)

Valoarea de piaţă a companiei (capitalizarea bursieră) este de peste 16,84 miliarde de lei, la un preţ de 0,2945 lei/ acţiune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: