vineri

29 martie, 2024

7 iulie, 2017

Au fost depuse opt oferte angajante pentru cumpărarea pachetelor de active ale Oltchim Râmnicu Vâlcea, până la termenul limită de joi seară, potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare, citate de News.ro.

Potenţialii cumpărători sunt Chimcomplex Borzești (controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza), GFR Group (controlat de Gruia Stoica) IPP, Aiotech, Dynamic SG Galați, BNS Group şi grupul american Louisiana Chemical, considerată o ofertă surpriză.

Şi Chimcomplex Borzeşti a obţinut sprijinul unei companii americane, ca partener comercial: Tricon Energy, cu o cifra de afaceri de șase miliarde de dolari. Cinci bănci europene coordonate de ING și două fonduri de investiții din Londra și Dubai ar putea participa la tranzacție, potrivit Agerpres.


Chimcomplex Borzeşti vizează activele Oltchim în vederea creării Companiei Române de Chimie, gândită ca un viitor jucător regional în industria chimică, care ar urma să ajungă la o producție de peste un miliard de euro anual, în 7 ani de la preluare.
Grupul SCR, care deține în prezent Chimcomplex și care va deveni garantul direct al tranzacției, are active de peste 120 de milioane de euro.

Unele oferte sunt pentru mai multe pachete de active, în timp ce altele sunt pentru active separate, ca în cazul Grup Feroviar Român (GFR), care vrea doar vagoanele deținute de Oltchim.

Grupul germano-polonez PCC, acționar minoritar al combinatului, nu au depus nici o ofertă, deși în toți anii trecuți a ținut afișul privatizării Oltchim, oficialii săi spunând că o fac nu din cauza faptului că PCC se afla în competiție pe piață cu firma vâlceană.

Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.


Statul român a scos la vânzare nouă pachete de active ale Oltchim în 2016. Strategia de privatizare presupune obținerea unui preț cât mai mare pentru creditori, arată un document realizat de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, citat de News.ro.

Compania a înregistrat un profit net de 1,68 milioane euro în primul trimestru al acestui an, în creștere cu 76% față de perioada similară a anului trecut, dintr-o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

Oltchim nu mai înregistrase profit din 2006.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: