sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 iunie, 2018

Însărcinatul ONU în Europa pentru drepturile omului a avertizat marți că presiunile asupra sistemului judiciar și a presei și limitarea drepturilor omului practicate de Ungaria și Polonia riscă să se răspândească în întreaga UE, scrie The Associated Press, preluată de The New York Times.

Birgit Van Hout și-a exprimat îngrijorarea că regresul în privința drepturilor și statului de drept are loc de asemenea și în Austria, Italia, Malta, România și Slovacia.

Ea a declarat presei că „aici este vorba de erodarea democrației în Europa” și a avertizat cu privire la un „efect de dominou” ce ar putea submina valorile europene.


Van Hout a adăugat că apărătorii drepturilor omului sunt supuși la o presiune mereu mai mare în Europa și a salutat acțiunea Bruxelles-ului împotriva Poloniei pe tema statului de drept, considerând că acest lucru este „mai bun decât nimic”.

Polonia riscă suspendarea dreptului de vot în Consiliul European, după ce UE a activat Articolul 7 din Tratatul UE. Este o procedură aplicată în premieră și care sancționează așa-numita reformă judiciară din Polonia, prin care partidul de guvernământ PiS încearcă să-și subordoneze total justiția.

“Litera legii este esențială pentru statele cooperante. Nu e doar despre Polonia, ci despre cine suntem. Toate statele membre ar trebui să își rezolve aceste probleme. De aceea sperăm într-un dialog constructiv cu autoritățile din Polonia. Aplicarea acestei legi este în interesul Poloniei, ai cetățenilor săi și ai Uniunii Europene.

Facem asta pentru Polonia și pentru cetățenii ei. Fiecare cetățean al UE are nevoie de independența justiției. Puterea UE și a pieței libere stă în egalitatea în fața legii. Judecătorii trebuie să fie capabili să lucreze independent de politică. Sistemul care funcționează face statele mai puternice.


(…) Responsabilitatea noastră este să acționăm, dacă știm că sunt amenințate legile și independența statelor”, declara Frans Timmermans, în decembrie 2017.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: