joi

18 aprilie, 2024

3 aprilie, 2018

Prezent marți în Parlament, la solicitarea formulată de către PNL și USR, premierul Viorica Dăncilă a respins categoric criticile formulate de Opoziție la adresa viabilității programelor economice ale coaliției de guvernare.

Argumentul suprem folosit de Viorica Dăncilă a fost: ”Creșterea economică a demonstrat viabilitatea programului economic al PSD. Scenariile alarmante nu s-au adeverit”.

Declarația susținută în Parlament de premier s-a dorit un răspuns la întrebarea formulată de Opoziție: ”Unde sunt banii din creșterea economică?”


Viorica Dăncilă a replicat (transcrierea declarației– n. red):

România a înregistrat în 2017 o creștere record de 7%. Valoarea adăugată în economie a fost de aproape 94 miliarde lei. Pentru anul 2017 în ansamblul economiei, banii din creșterea economiei pentru consum și investiții au fost de 105,8 mld lei.

Din cele 105,8 mld. lei, 57,5 mld au fost cheltuieli pentru consum ale populației, cu 20 mld. peste cele din 2016. 19,5 miliarde lei au fost pentru investiții, 10,6 mld lei în administrația publică. În 2017 s-a alocat 2% din PIB pentru apărare. 6,9 mld. lei au fost cheltuite pentru sănătate și educație

Din cele 94 mld lei PIB creat suplimentar, s-au colectat ca venituri suplimentare în plus 27,9 mld. lei, circa 30%. În 2015, veniturile bugetare au fost de 233,8 mld. lei, în 2016 de 223,9 mld. și în 2017 de 251,8 mld. lei


Datorită rezultatelor mai bune, în 2017 cheltuielile bugetare au fost cu 34 mld. lei mai mari ca în 2016. Pentru prima oară după foarte mulți ani, s-a reușit reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii, cu 300 mil. lei

O a doua dovadă de responsabilitate e că am reorientat creșterea economică spre îmbunătățirea nivelului de trai, fără a afecta indicatorii macro. În 2017, câștigul salarial mediu brut a crescut cu 14 %. În decembrie, pensia de asigurări sociale a ajuns la 1132 lei, cu 18% mai mult decât cu un an în urmă.

Inflația medie a fost de numai 1,34%, ceea ce a făcut ca majorările de salarii și pensii să se reflecte aproape total în creșterea nivelului de trai.

Unii specialiști spuneau că aceste măsuri vor face să explodeze deficitul bugetar

În 2017, adversarii PSD au pus la bătaie un discurs alarmist, pentru a contesta acest program care vă spun foarte sincer nu a făcut bine României. Creșterea economică a demonstrat viabilitatea programului economic al PSD. Scenariile alarmante nu s-au adeverit.

Această creștere se simte acum în buzunarele românilor. Ura, dezbinarea, exportarea discursurilor politicianiste în afara țării nu vor aduce nimic bun.  Sper că în anul centenar vom reuși să refacem dialogul politic și să construim o bună guvernare pentru România și pentru românii de pretutindeni.”

Reproșurile formulate de Raluca Turcan

Liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a declarat marţi că singurul lucru pe care l-a oferit guvernarea actuală a fost creşterea preţurilor, iar acestea au crescut atât de mult încât puterea de cumpărare a fost diminuată cu cel mai mare procent din Uniunea Europeană.

Raluca Turcan a vorbit înaintea premierului Dăncilă și a declarat:

„V-aţi lăudat cu creşterea salariilor, dar singurul lucru pe care l-a oferit la modul pragmatic guvernarea dumneavoastră a fost creşterea preţurilor şi preţurile au crescut atât de tare încât puterea de cumpărare a fost diminuată cu cel mai mare procent din UE. (…)

În acest guvern vă faceţi că munciţi, căutaţi duşmani pentru problemele pe care dumneavoastră le generaţi şi în tot acest timp problemele se acutizează şi se cronicizează. Deficitul bugetar este în creştere, deficitul comercial este în creştere, există un haos fără precedent în ceea ce priveşte subvenţiile pentru fermieri, există o stare tot mai proastă a drumurilor publice, lipsesc proiectele în infrastructură, în autostrăzi şi drumuri naţionale, companiile private sunt împovărate, companiile de stat sunt stoarse de resurse sau căpuşate de proptele politice.

În tot acest timp, zeci de mii de români aleg să părăsească România din cauza lipsei de oportunităţi în privinţa angajărilor. Ceea ce trebuia să fie o majorare de salarii a fost, per ansamblu, o scădere, conform cifrelor oficiale.

De fapt a fost o mare înşelătorie, măririle de salarii au fost forfecate de aşa-zisa lege a salarizării şi aşa-zisa reformă fiscală. Bugetarii au rămas cu foarte puţin, ba chiar mulţi dintre ei s-au trezit cu salariile diminuate, iar angajaţii din mediul privat, în proporţie de 40%, au pierdut la bugetul personal. (…)

Doamna prim-ministru, răspundeţi clar şi concis, aveţi bani de la 1 aprilie să plătiţi salariile majorate ale profesorilor sau aveţi o problemă financiară de 3 miliarde de euro pe care acum vă străduiţi să o rezolvaţi urmărind să luaţi bani de la toate instituţiile statului?

Care este nivelul stocurilor de imunoglobulină din spitalele româneşti, care este stadiul achiziţiilor de echipamente pentru modernizarea spitalelor, care este stadiul autostrăzii Sibiu – Piteşti şi de ce stagnează acest proiect? (…)

Vă solicit să consideraţi aceste probleme ca fiind reale, toate problemele invocate ar fi putut să fie subiectul unor comisii de anchetă, nu cele pe care le-aţi făcut dumneavoastră.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: