miercuri

27 martie, 2024

21 decembrie, 2010

Miniştrii de Interne francez şi german – Brice Hortefeux şi Thomas de Maiziere – cer printr-o scrisoare adresată Comisiei Europene amânarea intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, informează Radio France International. Cei doi miniştri vorbesc în scrisoarea lor despre carenţe constatate de către Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene, probleme care vizează securitatea, Justiţia, criminalitatea organizată şi corupţia. „Nu este posibil să nu luăm în calcul aceste carenţe”, spun miniştrii de interne ai celor două ţări, care spun că, aderarea României şi Bulgariei în martie 2011 „ar fi prematură”.

Brice Hortefeux şi Thomas de Maiziere spun că aceste probleme pot influenţa negativ securitatea frontierei de răsărit a UE şi a bayelor de date Schengen.

„Decizia ar trebui luată atunci când vor fi făcute progrese ireversibile în lupta cu corupţia şi criminalitatea organizată”, se mai arată în scrisoare, în care cei doi miniştri recunosc progresele făcute de România şi Bulgaria din punct de vedere tehnic.

Reacţia Ministerului Afacerilor Externe


Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe reacţionează:

„MAE reiterează faptul că nu există niciun temei, juridic sau de oportunitate, pentru o asociere între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) din domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. De altfel, scrisoarea recunoaşte că nu poate fi stabilită o astfel de legătură „rigidă” de condiţionalitate între cele două. Este vorba despre procese diferite, cu instrumente specifice de evaluare şi decizie. România colaborează constructiv în cadrul MCV cu Comisia Europeană şi cu statele membre şi nu poate fi de acord cu deturnarea  sensului acestui instrument distinct.

O astfel de abordare creează un precedent inacceptabil nu numai pentru România (şi Bulgaria), dar şi pentru întreaga Uniune. Ea constituie o discriminare a României şi Bulgariei faţă de modul în care au fost tratate statele care au aderat la Schengen la ultima extindere.” – transmite Ministerul de Externe.

În comunicatul de presă se mai spune că, din 5 noiembrie 2010, România este conectata la sistemul SIS şi că gestionează în deplină siguranţă baza de date Schengen. Cât priveşte motivele de amânare a intrării în Schengen legate de corupţie şi criminalitatea organizată, MAE precizează că „ultima misiune de evaluare a Comisiei din luna noiembrie 2010 în domeniul MCV reconfirmă faptul că autorităţile române au continuat eforturile de reformare a sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei şi au adoptat iniţiative legislative importante care răspund  recomandărilor Comisiei”

Reacţia Preşedinţiei


Şi preşedinţia Romîniei a reacţionat la scrisoarea fracco-germană. Într-o declaraţie de presă, Traian Băsescu a declarat că are „ca şef de stat, obligaţia de-a clarifica în timp util poziţia celor doi miniştri (francez şi german -n.red.).

„Nu vom accepta nicio discriminare, fie şi din partea celor mai puternice state ale Uniunii Europene. Un astfel de precedent de încălcare a Tratatului de aderare a unui stat poate duce şi la alte abuzuri” – a declarat Traian Băsescu, care spune că intrarea în zona Schengen ţine în special de condiţiile tehnice, capitol pe care România îl îndeplineşte.

Şeful statului a mai declarat că problemele ridicate de miniştrii francez şi german cu privire la corupţie şi la justiţie „sunt reale” şi a exemplificat prin modul în care s-au desfăşurat recentele alegeri la CSM şi maniera în care parlamentarii au blocat accesul Justiţiei la dosarul Ridzi. Traian Băsescu a apreciat însă că „se fac legături incorecte între aceste probleme” şi condiţiile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a intra în Schengen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: