duminică

21 aprilie, 2024

27 ianuarie, 2017

Statele membre care nu preiau refugiați din Grecia și Italia ar putea pierde din fondurile europene alocate, dacă Parlamentul European va aproba propunerea Cecilia Wikstroem (foto), liberal suedez care ocupă din 2013 poziția de negociator din partea PE pentru reformarea Regulamentului Dublin privind azilul.

„Este imposibil să păstrăm totul așa cum este”, a declarat Wikstroem, pentru EuObserver, referitor la sistemul de azil.

Majoritatea celor care au solicitat azil în ultimii ani au depus aplicațiile în doar câteva state – Germania este țara care a preluat cei mai mulți refugiați ajunși în Europa, în timp ce alte state, în special cele din fostul bloc comunist, au refuzat continuu să acționeze solidar în această criză a Uniunii.


Comisia Europeană a decis anul trecut, în mai, cote obligatorii pentru statele membre, astfel încât să fie ajutate aflate în prima linie, Grecia și Italia, aflate în imposibilitate de a-i găzdui pe toți imigranții ajunși ajunși aici.

Unii executivi ai UE au sugerat de mai multe ori ca statele care refuză să-și arate solidaritatea să plătească 250.000 de euro pentru fiecare imigrant din cota obligatorie pe care îl vor respinge. Măsura a provocat reacții zgomotoase din partea Grupului Vișegrad – Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia.

Wikstroem a declarat acum că ea a eliminat posibilitatea amendării, din mai multe motive:

„Niciun grup din parlament nu ar susține această măsură și ar fi foarte complicat (…) Pe de altă parte, nu cred că trebuie să punem un o etichetă cu preț pe capul fiecăruia”, a explicat eurodeputata suedeză.


De aceea, Wikstroem s-a adresat departamentului juridic al PE pentru a studia posibilitatea reținerii unor fonduri europene destinate statelor care nu respectă sistemul de redistribuire a imigranților.

O măsură simplă și mult mai adecvată situației, ținând cont că statele din Europea Centrală și de Est, cele mai reticente privind preluările, sunt și principalele beneficiare ale fondurilor comunitare.

Eurodeputata își va prezenta propunerile pe 9 martie, în comisia PE pentru libertăți civice, dar Wikstroem este conștientă că va fi nevoie de ani pentru ca toate prevederile sistemului de azil reformat să funcționeze cum trebuie.

Mai întâi va fi nevoie ca europarlamentarii să accepte amendamentele, iar apoi trebuie să se ajungă la un compromis cu statele membre.

Până atunci, Comisia Europeană încearcă să oprească în țările de origine și d etranzit plecarea imigranților spre Europa. După ce anul trecut a semnat un Acord cu Turcia în acest sens, Comisia a prezentat miercuri un program de 200 de milioane de dolari destinat Libiei și statelor din nordul Africii.

Banii vor fi folosiți și pentru o mai bună monitorizare a granițelor terestre dintre Libia, Chad și Niger.

Comisarul pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a explicat în fața eurodeputaților că discuțiile cu autoritățile libiene s-au dovedit dificile, fiind vorba și de o țară cu mare instabilitate politică, iar înțelegerea cu Tripoli nu este similară celei semnate anul trecut cu Turcia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: