vineri

19 aprilie, 2024

12 mai, 2016

cotroceniPreședintele Klaus Iohannis a prezentat joi prioritățile României pentru Summitul NATO de la Varșovia, pe care le-a discutat inclusiv cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul general NATO, care participă la ceremonia de inaugurare de la Deveselu, a fost primit joi la Cotroceni. În declarația comună de după convorbirile oficiale, președintele Iohannis a afirmat:

”Summitul NATO de la Varșovia va reprezenta un moment cheie pentru parcursul Alianței și este esențial pentru continuarea adaptării NATO în vederea consolidării securității și a apărării colective. (…) Fără a pierde din vedere necesitatea unui răspuns adecvat la evoluțiile din vecinătatea sudică, am accentuat în mod deosebit așteptările pe care le are România de la Summitul NATO.


Este importantă asigurarea unei prezențe credibile și predictibile a forțelor aliate pe flancul estic, cu realizarea echilibrului între dimensiunea nordică şi cea sudică a flancului estic.

În același context, ne dorim stabilirea cadrului unei prezențe aliate navale permanente la Marea Neagră – bineînțeles, cu respectarea prevederilor Convenției de la Montreux. De asemenea, consider oportună agrearea unei soluții pentru derularea de activități comune de instruire a forțelor aliate în regiune.

Atunci când vine vorba de misiunea sa fundamentală – aceea a apărării colective – NATO trebuie să demonstreze permanent unitate, solidaritate şi determinare.”

Suntem preocupați de situațiile din Ucraina și Republica Moldova

Alte declarații importante ale președintelui Iohannis:

  • România rămâne un partener de încredere, implicat activ în adoptarea şi implementarea deciziilor aliate, iar acțiunile noastre concrete probează permanent acest lucru. România îşi îndeplineşte integral angajamentele asumate la Summitul NATO din Ţara Galilor, ceea ce demonstrează că suntem un aliat credibil. O dovadă în acest sens este promisiunea onorată de a crește bugetul pentru apărare, până la atingerea nivelului de 2% din PIB anul viitor.
  • O spun încă o dată cât se poate de clar: sistemul Aegis Ashore din România nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv. Acesta constituie o asigurare a apărării României şi a Aliaților europeni împotriva unor potențiale amenințări cu atacuri balistice din afara spaţiului euroatlantic.
  • România va continua să acorde o importanţă deosebită includerii Mării Negre în toate procesele aliate de evaluare, astfel încât provocările de securitate din regiune să fie analizate de o manieră corectă şi cuprinzătoare.
  • Am evidențiat în discuții faptul că, pentru țara noastră, consolidarea relației transatlantice și a parteneriatului strategic NATO – Uniunea Europeană rămân obiective esențiale în procesul de adaptare pe termen lung a Alianței Nord-Atlantice.
  • Am salutat progresele în direcția întăririi rolului NATO în combaterea amenințărilor hibride şi am exprimat speranța că Alianța va ajunge la o abordare cuprinzătoare în domeniu, complementară eforturilor întreprinse la nivelul Uniunii Europene.
  • De asemenea, l-am informat pe domnul Secretar General asupra faptului că România susține continuarea politicii NATO a ușilor deschise, precum şi înregistrarea de rezultate concrete în acest sens, nu numai în privința Muntenegrului, ci şi în raport cu ceilalți aspiranți.
  • Cu privire la Republica Moldova, am salutat demersurile aliate orientate spre consolidarea capacității de apărare.
  • Am reafirmat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, inclusiv din perspectiva Fondului pentru apărare cibernetică, unde țara noastră este națiune-lider. Cred că susţinerea partenerilor estici trebuie să se bucure de un profil sporit pe agenda NATO, întrucât securitatea și stabilitatea acestora se reflectă inclusiv asupra climatului de securitate euroatlantic.
  • Din această perspectivă, suntem preocupaţi de situaţia din Ucraina şi Republica Moldova.

Rusia continuă să își amenințe vecinii


La rândul său, Jens Stoltenberg a declarat:

  • România este un aliat foarte angajat și de încredere, care a contribuit de-a lungul anilor la securitatea noastră comuna.
  • Vom consolida prezența forțelor NATO dacă este necesar, nu pentru a ataca, ci pentru a ne apăra securitatea.
  • Rusia a schimbat granițe prin forță și continuă să își amenințe vecinii. Vom menține dialogul cu Rusia.
  • România și-a asumat un angajament major de a crește bugetul Apărării la 2% din PIB, ceea ce demonstrează că vă respectați angajamentele. Vă încurajez să continuați pe această cale, apărarea securității cetățenilor este esențială.
  • România joacă un rol cheie și în ceea ce privește Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
  • Aduc un omagiu celor doi ofițeri români care și-au pierdut recent viața în Kandahar, în timpul misiunii din Afganistan.
  • Este imposibil ca sistemul de la Deveselu să doboare rachete balistice rusești. Nu văd niciun motiv pentru care el să justifice tensiunile. Amenințările Rusiei sunt iresponsabile. Rușii știu că nu este un sistem îndreptat împotriva Rusiei.
  • Nu ne dorim un nou război rece și vom continua să depunem eforturi pentru o relație mai constructivă cu Rusia. Ne dorim un dialog transparent, nu vedem nicio contradicție cu o apărare puternică. Avem nevoie de această combinație de putere și angajament politic.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: