sâmbătă

20 aprilie, 2024

19 iunie, 2013

Președintele american Barack Obama a îndemnat Rusia să accepte reducerea cu o treime a arsenalelor strategice nucleare deținute de SUA și Rusia, într-un discurs susținut la Poarta Brandenburg din Berlin, în care a făcut referire la sfârșitul Războiului Rece și la căderea Zidului Berlinului.

“Atât timp cât armele nucleare există, nu putem fi în siguranță”, a spus președintele Obama, asigurând că reducere a arsenalelor nucleare nu va afecta securitatea SUA şi nici menţinerea unei capacităţi nucleare pentru descurajare.

În acest sens, liderul de la Casa Albă a anunţat că va încerca să negocieze cu Rusia o diminuare a numărului de focoase nucleare pentru “a se depăşi contextul nuclear de pe vremea Războiului Rece”. Liderul american a menționat, de asemenea, că Statele Unite vor colabora cu aliații din NATO în vederea reducerii numărului de rachete tactice desfășurate în Europa.


Rusia și Statele Unite au ajuns în 2010 la un acord privind un nou tratat de dezarmare START, care prevede scăderea la 1.550 a numărului de ogive nucleare ale celor două țări.

Președintele Obama nu a propus un termen pentru a se ajunge la acest obiectiv, însă a menționat că SUA vor găzdui în timpul mandatului său două summituri dedicate securității nucleare, dintre care unul în 2016, vizând stabilirea măsurilor necesare în vederea securizării materialelor nucleare la nivel mondial.

Liderul SUA a ținut miercuri un discurs la Poarta Brandenburg la 50 de ani după ce preşedintele John F. Kennedy rostea un discurs despre Războiul Rece în prezenţa a 450.000 de persoane în Berlinul atunci divizat, pentru a denunţa blocul sovietic.

Moscova apără echilibrul strategic

În replică, președintele rus Vladimir Putin a reafirmat îngrijorarea Moscovei privind desfășurarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa și a reiterat că acesta are un caracter ofensiv și ar putea afecta echilibrul strategic în regiune. Liderul rus nu a făcut referire la discursul lui Obama, care a început la scurt timp după declarația sa, la o reuniune pe teme de apărare, în Sankt-Peterburg.


Consilierul Kremlinului, Iuri Uşakov, a declarat anterior că Rusia dorește ca și alte țări care care dispun de arme nucleare să fie incluse în programul de dezarmare nucleară propus de președintele Barack Obama.

Și vicepremierul Dmitri Rogozin a declarat că Rusia nu poate trata cu seriozitate propunerile privind dezarmarea nucleară făcute de preşedintele american, Barack Obama, atât timp cât Statele Unite dezvoltă sistemul antirachetă. “Cum să considerăm serioasă această idee a reducerii arsenalelor nucleare cât timp Statele Unite dezvoltă potenţialul de interceptare a acestui arsenal strategic”, a declarat Rogozin.

Rusia a denunțat în mai mujlte rânduri caracterul ofensiv al scutului antirachetă instalat în Polonia și România și, în pofida asigurărilor repetate ale SUA și NATO, a cerut să i se ofere în scris garanții că acesta nu este îndreptat împotriva sa.

Washingtonul promite declasificarea parțială a programului PRISM

Aflat în prima vizită în Germania de la preluarea mandatului, președintele Barack Obama a avut cu cancelarul Angela Merkel discuții referitoare la Siria, Afganistan, dar și la programul american de supraveghere pe internet, care a provocat dezbateri aprinse în Germania.

Liderul american a asigurat că serviciile secrete americane nu se amestecă în corespondenţa electronică a cetăţenilor europeni sau americani şi a promis că va declasifica parţial programul de spionaj electronic PRISM. Liderul de la Casa Albă consideră că pentru securitatea SUA este utilă interceptarea de date telefonice şi de internet la nivel mondial, el susţinând că în acest fel au fost prevenite cel puţin 50 de acte teroriste.

Barack Obama a mai spus că atingerile aduse în acest fel vieţii private au fost foarte limitate şi toate operaţiunile de supraveghere au fost supervizate de un tribunal. La rândul său, Angela Merkel a recunoscut că Germania a obţinut “informaţii importante” datorită serviciilor secrete americane”.

Obama, îngrijorat de creșterea șomajului în Europa

Președintele Obama s-a arătat, de asemenea, îngrijorat în legătură cu creșterea șomajului în Europa, în special în rândul tinerilor, și a cerut schimbarea abordării în ceea ce privește fenomenul, pentru a evita apariția unei “generații pierdute”.

Șomajul în rândul tinerilor a luat amploare în Europa, în condițiile în care numeroase țări au decis măsuri drastice de reducere a deficitelor. Accentul pe consolidarea bugetară este o cerință a Germaniei, pe care cancelarul a repetat-o miercuri, “pentru a nu ne construi prosperitatea pe spatele generațiilor viitoare”.

Angela Merkel a insistat, la fel cum a făcut-o în mai multe rânduri în ultimele luni, asupra importanței creșterii economice. “Toți dorim același lucru, în special creștere economică, locuri de muncă din care să putem trăi, a adăugat Obama.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: