joi

25 aprilie, 2024

1 septembrie, 2017

Gospodăriile românești au economisit anul trecut, în medie, 420,6 lei pe lună, adică 14,3% din venituri, potrivit unei publicații a INS citată de Agerpres.

Suma este cu 1,8 puncte procentuale peste media lunară economisită în 2015.

Situația pe tipuri de gospodării 

  • gospodăriile de salariați au economisit în medie: +15,1% din venituri
  • cele de pensionari: +14,9%
  • cele de agricultori: +9,1%
  • cele de lucrători pe cont propriu în activități neagricole: +8,9%
  • gospodăriile în care capul familiei este șomer: +6,4%, s-a înregistrat la gospodăriile de șomeri

Majoritatea gospodăriilor au bani economisiți, mai arată INS.

Excepția – gospodăriile din categoria celor mai sărace 10% dintre gospodării și cele cu 4 și mai mulți copii, care au efectuat cheltuieli mai mari decât veniturile, înregistrând un deficit de resurse în raport cu veniturile.

Gospodăriile cu cele mai mici economii (până în 10% din veniturile totale):

  • gospodăriile formate din persoane singure (+7,8%)
  • cele din grupele de vârstă 15-24 ani (+8,0%)
  • gospodăriile cu 3 copii (+6,4%)

Veniturile au depășit cheltuielile cu 17% la gospodăriile încadrate în categoria celor cu nivel de pregătire superior (+17,2%)”.


Potrivit Institutului, diferența dintre veniturile și cheltuielile gospodăriilor din mediul rural a fost, în anul 2016, de 12,1%, iar în mediul urban s-au înregistrat, în medie, economii care au reprezentat 15,5% din veniturile totale.

În profil teritorial, veniturile au depășit cheltuielile în toate regiunile.

Economiile înregistrate s-au situat între 9,3% din veniturile totale în regiunea Nord-Est și 19,4% în regiunea București-Ilfov.

„Pentru acoperirea cheltuielilor, o parte din gospodării au retras sume din economiile realizate în perioadele anterioare depuse la bănci și alte instituții financiare sau au apelat la împrumuturi și credite de la bănci, CAR, agenți economici și de la persoane particulare, sumele intrate cu acest titlu în bugetele gospodăriilor formând în medie 12,4 lei și respectiv 8,9 lei lunar pe gospodărie.

Împreună cu sumele încasate sub formă de avans sau prin restituirea unor sume acordate altor persoane, precum și cu contravaloarea mărfurilor cumpărate și a serviciilor prestate pe credit, toate aceste fluxuri monetare intrate în bugetele gospodăriilor s-au ridicat, în medie, la 23,8 lei lunar pe o gospodărie, acoperind 0,9% din cheltuielile totale ale gospodăriilor”, mai precizează publicația.

La toate categoriile de gospodării analizate, suma intrărilor rezultate în urma operațiunilor de creditare la care participă gospodăriile este mai mică decât suma ieșirilor ocazionate de aceste operațiuni.

Cu toate că, în medie pe ansamblul gospodăriilor, soldul acestor fluxuri este negativ (-94,67 lei lunar pe gospodărie), acesta împreună cu soldul balanței veniturilor și cheltuielilor (+325,94 lei) se concretizează în creșterea cu 231,27 lei, în medie pe o gospodărie, a soldului în numerar aflat în gospodării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: