duminică

21 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2017

Laurenţiu-Teodor Mihai (foto), care de șapte ani era director al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generic (APMG), a fost numit miercuri membru al Consiliului de Administrație și președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

El este doctor în sănătate publică, specializat în medicină de familie, iar din poziția de director al APMG a avut mai multe atacuri la adresa minsitrului Sănătății, Florian Bodog, și a guvernării PSD – ALDE, din cauza politicilor în domeniul medicamentelor.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Cabinetul Dacian Cioloș, îl prezintă pe Laurențiu Mihai drept unul dintre cei mai „longevivi lobby-iști” ai industriei pharma.


Fostul ministru semnalează că noul președinte al CNAS va avea de acum înainte un rol total opus celui de până în prezent: dacă principalul obiectiv al activității lui Laurențiu Mihai era „să obțină de la stat condiții cât mai bune pentru companiile pe care le reprezenta”, de acum înainte, spune Vlad Voiculescu, el va avea, printre altele, următoarele atribuții:

  • va gestiona unul dintre cele mai mari bugete din România, din care o bună parte merge către companiile pe care le reprezenta până ieri
  • se va judeca cu parte din companiile ale căror interese le reprezenta până ieri dacă acestea au procese cu CNAS (pentru calcularea taxei clawback, de pildă)
  • va avea acces la datele tuturor pacienţilor, dar și la informaţii despre foștii angajatori dar și despre concurenții acestora
  • va putea lua măsuri în favoarea (sau defavoarea) companiilor ale căror interese le reprezenta până ieri.

Medicamentele reprezintă o pondere însemnată în cheltuielile Casei. Bugetul de anul trecut al CNAS, cu venituri de circa 27 de miliarde de lei, prevedea:

  • 5,877 miliarde lei pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală
  • 2,7 miliarde lei pentru medicamentele destinate bolilor cronice

Anul acesta, bugetul alocat medicamentelor pentru boli cronice a crescut la 3,3 miliarde lei.

Laurențiu Mihai îl înlocuiește pe Marian Burcea, arestat preventiv la sfârșitul lunii august, când procurorii DNA l-au acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.


În dosar sunt acuzați mai mulți foști angajați ai Casei și adminsitratori de firme, pentru farudarea fondurilor instituției prin decontarea unor servicii medicale niciodată prestate.

În urmă cu 2 luni cerea audit la CNAS

În momentul izbucnirii scandalului în acre era implicat și fostul șef al CNAS Marian Burcea, Laurențiu Mihai cererea, în numele APMG, audit la Casă și suspendarea imediată a taxei clawback.

Auditul independent la CNAS ar fi trebuit făcut pentru verificarea folosirii banului public, inclusiv prin verificarea şi transparentizarea datelor folosite pentru calculul taxei clawback.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: