sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2017

UPDATE: Disputa continuă, ministrul Justiției publicând pe Facebook o nouă cifră, actualizată, care infirmă acuzațiile Federației Sidnicatelor din ANP.

„În perioada 19.10.2017 – 15.11.2017, ca urmare a zilelor considerate executate suplimentar ca măsură compensatorie pentru cazarea în condiţii necorespunzătoare, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost puse în libertate ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen un număr de 674 de persoane”, este adresa primită de de la ANP de ministrul Justiției.

***


Știrea inițială:

Peste 1.200 de persoane au fost eliberate în prima lună de funcționare a Legii recursului compensatoriu, ceea ce înseamnă dublu față de cifra prezentată de ministrul Justiției, atrage atenția Federaţia Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

Conform estimării sindicaliștilor, peste 8.000 de persoane vor beneficia în acest an de o reducere a pedepsei cu șase zile pentru fiecare 30 de zile de încarcerare în condiții improprii.

„După ce şeful penitenciarelor recunoaştea că sunt extrem de multe erori la punerea în libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justiţiei dezinformează Parlamentul, afirmând că, în prima lună de aplicare, au fost puşi în libertate în plus un număr de 650 de detinuţi, avansând cifra de 25.093 deţinuţi rămaşi în penitenciare. În realitate – conform site-ului ANP – în penitenciare sunt 24.464 deţinuţi.


În concluzie, conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea în aplicare a legii recursului compensatoriu au fost liberaţi în plus peste 1.200 de deţinuţi (aproape dublu faţă de cât a anunţat ministrul), urmând ca numărul celor liberaţi în plus să depăşească în primul an de aplicare cifra de 8.000, conform estimărilor noastre”, transmite Federaţia, într-un comunicat de presă.

Joi, 16 noiembrie, pe site-ul ANP numărul persoanelor private de libertate era de 24.336.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că în penitenciare sunt 25.093 de deţinuţi, cu 5.972 de deţinuţi peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pe deţinut, afirmând că în urma aplicării legii recursului compensatoriu au fost eliberaţi 650 de deţinuţi.

Numărul de 650 de condamnați eliberați în două săptămâni ar fi fost prea mic, ținând cont că numai în prima zi de aplicare a recursului compensatoriu au fost eliberați 529 deținuți, iar alți 3.349 dobândiseră vocație la liberarea condiționată, adică puteau fi trimiși acasă imediat după ce comisiile le discutau dosarele.

Ministrul Tudorel Toader recunoștea pe 10 octombrie că efectele recursului compensatoriu au depășit așteptările (estimări nu au existat):

“În cursul zilei de ieri, (…) în baza acestei legi, adăugarea acelor șase zile (…) considerate ca fiind executate, au ieșit din penitenciar 529 de deținuți. Este mult și pentru orice așteptare a mea. Nu credeam că impactul este, va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii”, a declarat Toader, la conferința “Protecția drepturilor deținuților și condițiile de detenție din România”.

Legea recursului compensatoriu prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

Acest mecanism de liberare condiționată a fost aprobat anul trecut, de către Guvernul Dacian Cioloș, ca măsură generală de degrevare a penitenciarelor, și a fost adoptat cu modificări, anul acesta, în martie, de către Parlament. Dacă în propunerea GUvernului Cioloș era vorba de trei zile compensate pentru 30 zile, coaliția majoritară a crescut beneficiul la șase zile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: