miercuri

24 aprilie, 2024

13 iunie, 2017

Doar 35 de absolvenți de învățământ superior din România debutează în carieră cu un job în domeniul pentru care s-au pregătit, în timp ce 39% ajung să lucreze în domenii cu totul diferite, potrivit unui studiu realizat în țara noastră și cele două state membre UE vecine – Bulgaria și Ungaria.

Analiza a fost efectuată de către curțile de conturi din cele trei țări și a avut ca obiect sistemele de monitorizare a evoluției profesionale a absolvenților de facultate, sisteme tot mai importante în contextul nevoii adaptării educației terțiare la cererea de pe piața muncii.

Au fost urmărite două aspecte esențiale pentru această parte a Europei:

  • cât de adaptat este învățământul superior la piața muncii (fapt ce se reflectă în proporția absolvenților care se angajează după finalizarea studiilor în domeniul de studiu)
  • proporția absolvenților care emigrează (fenomenul brain drain)

În ceea ce privește România, datele provin din sondaje la care au participat absolvenți din promorțiile 2010 și 2014. Potrivit acestor date colectate în cadrul analizei, la șase luni de absolvire (perioadă considerată suficientă pentru atingerea unui anumit nivel profesional), situația se prezenta astfel:

  • 39% din acești absolvenți lucrau într-un domeniu total diferit de cel studiat
  • 32% din respondenți erau angajați într-un domeniu parțial legat de domeniul studiat
  • 35% din absolvenți obținuseră un job în domeniul studiat

Un procent de 26 – 29% din absolvenții de facultate își continuă studiile cu un masterat, potrivit studiului, parcurs ce adesea este strâns legat de imposibilitatea găsirii unui job corespunzător diplomei.

Această legătură este demonstrată și de excepția de la acest capitol: în domeniul științelor biologice și biochimice, doar 16% din absolvenți erau înscriși la master după terminarea facultății. Diferența până la media de 26 – 28% se regăsește, în plus, la procentul absolvenților care la șase luni de încheierea studiilor lucrau deja în domeniul în care se specializaseră.


Angajatorii doresc o mai bună pregătire practică în timpul studiilor şi specializarea absolvenţilor chiar din ciclul de licenţă, a constatat raportul Curții de Conturi din România.

Instituția recomanda la finalul analizei sale ratele de angajare a absolvenţilor în domeniul studiat să devină criterii de performanţă ale universităţilor şi criteriu de finanţare a acestora.

Bulgaria a introdus acest indicator printre criteriile de finanțare a facultăților și de stabilire a ierarhiei instituțiilro de învățământ superior.

Absolvenții care emigrează

Niciuna dintre cele trei țări nu a reușit să monitorizeze exhaustiv al doilea aspect important al integrării absolvenților pe piața muncii – plecările în străinătate.

Există doar estimări, mai precise în cazul personalului medical, pentru care este necesar un certificat eliberat de asociațiile profesionale.

În cazul Ungariei, se estimează că rata proaspeților absolvenți care lucrează în străinătate se ridica în 2015 la 7% : În Bulgaria, potrivit datelor provenite de la 11 universități, în perioada 2013 – 2015 lucrau în străinătate 2.220 din absolvenți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: