sâmbătă

20 aprilie, 2024

30 octombrie, 2017

Directorul tehnic şi de securitate nucleară al Nuclearelectrica (SNN), Romeo Urjan, a preluat conducerea noii Direcții de Retehnologizare a companiei, înființată pentru derularea primei faze a programului de retehnnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

„Romeo Urjan are o experienţă de peste 30 de ani în industria nucleară, cu expertiză în operare, securitate nucleară, managementul proiectelor nucleare, deţinând funcţii de conducere atât în ţară, cât şi în Canada, în perioada în care a lucrat la compania Ontario Power Generation”, spune comunicatul citat.

Prima fază a retehnologizării Unităţii 1 se va derula etapizat până la finalul anului 2021 şi include extinderea numărului de ore de operare dincolo de cele 210.000 de ore de funcţionare la putere nominală stabilite prin proiect şi realizarea studiului de fezabilitate.


Retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă „este cel mai complex proiect de investiţii al României, iar rigurozitatea specifică industriei nucleare trebuie să fie dublată de o structură internă organizaţională foarte eficientă”, a declarat directorul general al SNN, Cosmin Ghiţă.

Proiectul urmează să asigure funcționarea Unității 1 pentru încă 30 de ani de operare şi producţie, la mai puţin de jumătate din costul unei unităţi noi nucleare de tip CANDU, potrivit estimărilor oficiale.

„Înfiinţarea Direcţiei de Retehnologizare este un pas concret în implementarea acţiunilor aferente primei faze a programului de retehnologizare şi are drept scop coordonarea tuturor activităţilor din programul de retehnologizare. Un astfel de proiect major de investiţii are în primul rând nevoie de o structură internă extrem de bine definită, cu personal înalt calificat, care să gestioneze complexitatea demersurilor tehnice în limitele de timp şi în bugetul stabilite prin strategie. Acţionăm pentru implementarea coerentă şi fluentă a acestui proiect atât pe baza datelor şi necesităţilor SNN, dar şi prin raportare la centrale nucleare din afara României, care au iniţiat deja programe de retehnologizare pe tehnologia CANDU”, a mai spus Cosmin Ghiță.

Nuclearelectrica (SNN) a înregistrat un profit net de 133,78 milioane lei, în primul semestru al acestui an, în creştere de 77 de ori faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii producţiei şi a încasărilor.


Producţia de energie a companiei a crescut în primul semestru cu 5,5%, la 5.066 GWh, iar veniturile din vânzarea energiei electrice au urcat în primele şase luni cu 20,2%, la 869,7 milioane lei.

CNE Cernavodă asigură prin cele două reactoare aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

SNN are o valoare de piaţă de peste 2,16 miliarde de lei, potrivit celei mai recente cotaţii de la Bursa de Valori București BVB. Ministerul Energiei deține 82,49% din acțiunile companiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: