joi

25 aprilie, 2024

8 mai, 2014

Legea stimulării înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor a fost publicată în Monitorul Oficial – ea stabileşte că întreprinderile mici şi mijlocii care participă la o achiziţie publică trebuie să îndeplinească doar 50% din criteriile impuse companiilor mari.

În cazul IMM-urilor, valoarea indicatorilor luaţi în calcul în cazul achiziţiilor publice este la jumătatea celei fixate pentru companiile mari: 50% în ceea ce priveşte cifra de afaceri, numărul de angajaţi şi garanţia de participare.

Alte modificări:

  • prin intreprindere se înţelege orice formă de organizare a unei activităţi economice, autorizată potrivit legilor în vigoare să facă activităţi de producţie, comerţ sau prestări servicii, în scopul obţinerii de venituri, în condiţii de concurenţă. Prevederile legii se aplică şi asociaţiilor şi fundaţiilor, cooperativelor şi societăţilor agricole care desfăşoară activităţi economice.
  • dacă se subcontractează de către IMM-uri părţi din contractele de achiziţii publice, în contracte vor fi incluse prevederi privind termenele şi modalitatea de plată a subcontractanţilor, autorităţile contractante verificând îndeplinirea obligaţiilor şi aplicând sancţiuni.
  • se introduce principiul „gândiţi mai întâi la scară mică” (“Think small first”) – iniţiatorii actelor normative sunt obligaţi să evalueze efectele reglementărilor asupra IMM-urilor. Este o preluare a Principiului III din „Small Business Act” pentru Europa (SBA), al cărui scop este creşterea competitivităţii IMM-urilor.
  • este impus principiul numărului constant (“one in/one out”), potrivit căruia introducerea unor noi sarcini administrative (obligaţii de raportare/conformare) pentru IMM-uri trebuie să fie însoţită de eliminarea simultană a unora dintre cele existente.
  • evaluarea sistematică a impactului proiectelor de acte normative se face prin aplicarea “Testului IMM”, se efectuează de către iniţiatorul actului normativ, înaintea procesului de avizare. Se face prin efectuarea unui sondaj cu privire la potenţialele efecte generate de introducerea noilor reglementări. Evaluarea rezultatelor ar trebui să fie folosită pentru identificarea corecţiilor care se impun în definitivarea proiectului de act normativ.

(CITIŢI AICI LEGEA)



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: