miercuri

24 aprilie, 2024

31 mai, 2016

Italian Foreign Minister Federica Mogher...Italian Foreign Minister Federica Mogherini on July 16, 2014 visits the Yad Vashem Holocaust Memorial museum in Jerusalem commemorating the six million Jews killed by the Nazis during World War II. Mogherini is expected to meet Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and President Shimon Peres as part of a diplomatic push for peace. AFP PHOTO/GALI TIBBONGALI TIBBON/AFP/Getty Images
Federica Mogherini va prezenta noua strategie de securitate la summit-ul UE din 28-29 iunie

Până la anexarea ilegală a Crimeii, Uniunea Europeană considera Rusia un ”partener strategic”. Potrivit noii noii Strategii Globale în domeniile politicilor externe și de securitate a UE, comunitatea europeană va privi Rusia în viitor ca ”provocare strategică”, anunță Euractiv.com, care citează surse diplomatice.

La peste 10 ani de la adoptarea Strategiei Europene de Securitate concepută de Javier Solana, liderii Europei au însârcinat-o pe șefa diplomației UE, Federica Mogherini, să pregătească o nouă viziune care să traseze cadrulo acțiunilor viitoare. Noul concept, scrie Euractiv, urmează să fie prezentat la summit-ul din 28-29 iunie, la cîteva zile după aflarea rezultatului referendumului din Marea Britanie.

Federica Mogherini a fost prima care a afirmat, în septembrie 2014, la scurt timp după ce fusese numită responsabilă cu Politica externă a UE, că Rusia nu mai este ”un partener strategic”, sintagmă care descria până atunci, în sute de documente oficiale, relațiile Uniunii cu cel mai mare vecin din Est.

”Liniile roșii” ale noii strategii


La o discuție cu un grup restrâns de jurnaliști din Bruxelles, un diplomat european a afirmat că ciorna viitoarei strategii globale a UE a fost ”cenzurată” de biroul Federicăi Mogherini, fiind eliminate pasaje considerate că pot ”irita suplimentar”.

Chiar și așa, problema Rusiei se află pe lista ”liniilor roșii” în legătură cu care Uniunea nu este dispusă să facă compromisuri majore.

Printre subiectele sensibile, afirmă diplomatul european de la Bruxelles, se află problemele:

  • migrație
  • azil
  • extinderea UE
  • politici de apărare
  • politici energetice
  • Rusia

Legat de Rusia, diplomatul afirmă că respectivul capitol se bazează pe cele 5 principii ale relațiilor UE-Rusia adoptate în martie 2016.


Există încă în interiorul UE contradicții: unele state doresc ”îmblânzirea” formulărilor în vreme ce alte stat au opinii mai radicale, cerând ca Rusia să fie desemnată ”agresor”, cel puțin în ceea ce privește Ucraina.

”În principal, se vorbește de colaborarea limitată cu Rusia în chestiuni de interes. Din câte îmi aduc aminte, Rusia va fi desemnată drept provocare strategică. Nu ca un adversar, nici ca partener, ci provocare strategică, sintagmă pe care o consider o bună formulare diplomatică”, afirmă sursa Euractiv.

Diplomatul afirmă că nu este foarte clar în acest moment ce tip de susținere va primi acest document, foarte probabil liderii UE urmând să ”aprecieze” documentul, nu să îl ”susțină”.

Precedenta strategie formulată de Javier Solana a fost ”susținută” la momentul prezentării la summitul UE din 2003.

Necunoscute

Întrebat dacă Marea Britanie va figura printre ”liniile roșii”, oficialul european a spus că problema va fi tratată ultima, după aflarea rezultatului referendumului din 23 iunie.

Întrebat despre viitorul proiectului Nord Stream 2, care ar dubla capacitățile de furnizare a gezelor din Rusia către Germania, oficialul a spus că în strategie va fi formulată precizarea că asemenea proiecte energetice strategice trebuie să respecte legislația europeană în domeniu înainte să fie anunțate.

Întrebat despre posibilitatea constituirii unei armate europene, idee vehiculată de președintele Comisiei, Jean-Claude Junker, diplomatul afirmă că draftul strategiei nu conține deocamdată o asemenea temă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: