duminică

21 aprilie, 2024

12 mai, 2016

inflatie-graficPrețurile au scăzut în aprilie 2016 cu 0,15%, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Rezultatul mai bun decât în aceeași lună a anului trecut a dus la reducerea inflației anuale sub pragul de 3% ( după cum anticipam de la finele anului trecut) și stabilirea unui nou record în materie: -3,25%.

În forma armonizată pentru comparații internaționale ( indicele armonizat, stabilit pe 12 grupe de produse și servicii), scăderea prețurilor a fost semnificativ mai puțin pronunțată (-2,7%). De la începutul lui 2016, prețurile au scăzut cu 1,07%.

Influența principală asupra evoluției indicelui prețurilor de consum au avut-o produsele alimentare, care s-au ieftinit cu 0,37%. Grupele semnificative în acest sens au fost ouăle (-5,85%), legumele și conservele de legume (-1,52%), fructele și conservele din fructe (-0,70%), brânza (-0,51%), uleiul comestibil (-0,34%) și carnea (-0,09%).


Pe segmentul de produse nealimentare, valoarea ușor negativă (-0,10%) a reieșit din evoluții contradictorii. S-au scumpit combustibilii (+0,75%), încălțămintea (+0,36%), îmbrăcămintea (+0,19%), autoturismele (+0,12%), produsele de uz casnic și mobila (+0,05%) și produsele de igienă (+0,01%). În schimb, și cu o contapondere suficientă pentru a trimite în domeniul negativ rezultatul, energia electrică s-a ieftinit cu 2,01%.

Serviciile au marcat cu creștere de 0,11%, în care rolul principal l-a jucat majorarea facturii telefonice cu 0,14%, urmare a evoluției în creștere ușoară a cursului de schimb mediu euro/leu.

Creșterea medie a prețurilor pe ultimele 12 luni în raport cu cele 12 luni anterioare a ajuns la -1,7% potrivit metodologiei naționale IPC dar numai -1,3% potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum IAPC. De reținut, acesta din urmă constituie indicatorul de creștere a prețurilor luat în considerație pentru îndeplinirea criteriilor de la Maastricht.

tabel1
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Inflația controlată direct prin politica monetară, CORE 2, s-a situat ușor în domeniul pozitiv (+0,04%), dată fiind influența în sesnsul reducerii prețurilor per total dată de prețurile administrate și de prețurile volatile ( legume, fructe, ouă), care nu pot fi controlate prin politica monetară.


Combustibilii au acționat, direct și indirect, în sensul unei ușoare creșteri a prețurilor, dar această influență a fost mai mică decât cele menționate anterior. De menționat stabilizarea remarcabilă a indicatorului CORE 2 ajustat, în pofida șocurilor de proporții induse de reducerea TVA și a evoluțiilor destul de greu de intuit de pe piețele internaționale.

tabel2În luna mai 2016, ar fi de așteptat atingerea unei valori și mai mari de inflație negativă, în condițiile în care este greu de presupus că se va repeta majorarea destul de consistentă a prețurilor din urmă cu un an (+0,47%).

Altfel spus, o inflație lunară sub această valoare va accentua scăderea prețurilor pe baze anuale chiar mai mult decât se sconta inițial.

De aceea, deși valoarea de -2,95% a reducerii prețurilor din iunie 2015 va ieși din baza de raportare în iunie 2016, cel mai probabil va trebui să așteptăm revenirea inflației anuale în domeniul pozitiv undeva spre începutul trimestrului patru. Dată fiind și perioada de vară, când, în mod normal, creșterile de prețuri sunt puțin probabile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: