vineri

29 martie, 2024

29 noiembrie, 2018

Un număr de 11 angajați ai Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Profesor Doctor Panait Sârbu (Maternitatea Giuleşti) au fost depistați ca fiind purtători ai bacteriei stafilococ auriu, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore.

Cei 11 lucrează la Secția de neonatologie, care are 55 de cadre, și au fost identificați din primul lot de 38 cărora li s-au făcut analizele.


Infecțiile au fost identificate în timpul controlului efectuat de Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică la Giulești, după ce 12 bebeluși născuți la Giulești în ultimele săptămâni au ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” infectați cu stafilococ auriu MRS.

În cazul a opt dintre ei, medicii au decis să continue supravegherea și tratamentul în spital. Miercuri, unul dintre acești nou-născuți a murit.

Înainte de primirea rezultatelor, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat pentru HotNews.ro că, în cazul în care, în urma controlului efectuat de Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică, se va confirma infecția cu stafilococ auriu, se poate suspenda temporar activitatea secției de nou-născuți de la Maternitatea Giulești.

Măsuri speciale luate la Grigore Alexandrescu

„În acest context, în Spitalul Grigore Alexandrescu au fost instituite o serie de măsuri, precum izolarea pacienților conform ‘precauțiunilor de contact’, supravegherea cazurilor la transferul pe secții pentru aplicarea în continuare a precauțiilor de contact, respectarea Ghidului spitalului privind recomandările referitoare la aplicarea precauțiilor de contact, a protocolului privind igiena mâinilor și purtarea echipamentului de protecție și a protocolului privind dezinfecția, monitorizarea cazurilor, informarea imediată a Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București privind eventuale noi cazuri. Totodată, membrii echipei DSPMB s-au deplasat pentru verificări și la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie ‘Prof. Dr. Panait Sîrbu’ și au solicitat conducerii spitalului un punct de vedere referitor la situația semnalată”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Maternitatea Giulești a negat inițial că ar fi sursa infecției


Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Profesor Doctor Panait Sârbu a negat inițial orice posibilitate ca infecția să fie una intraspitalicească:

“Din maternitatea Giuleşti nu a fost transferat nici măcar un bebeluş cu infecţie intraspitalicească. Am întrebat şi noi. Mi s-a spus că aceştia ar fi copii care s-au născut în urmă cu trei săptămâni. Dacă sunt externaţi de la noi şi apare în 48 de ore (infecţia – n. red.), într-adevăr se consideră infecţie intraspitalicească. Dar dacă ei s-au internat după zece zile sau 28, după cum se spune, atunci nu mai este infecţie intraspitalicească”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al maternității, Doru Pană.

Primele date ale controlului efectuat la Maternitatea Giulești, de către Direcția de Sănătate Publică, comunicate joi de Ministerul Sănătății:

S-au recoltat exudate nazale de la un numar de 49 persoane din secția de neonatologie (din totalul de 55 persoane)

  • pentru 38 de persoane s-au obținut rezultatele probelor recoltate, care au relevat că 11 sunt purtători de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi
  • urmează a fi recoltate exudate și de la celelalte persoane
  • rezultatul exudatelor nazale au fost înaintate către secția de neonatologie prin adresa 10997/12.11.2018 cu recomandarea conform ghidurilor internaționale privind decolonizarea purtătorilor.

Măsurile luate de Maternitatea Giulești pentru limitarea focarelor

  • Reinstruirea personalului medico-sanitar (medici, asistente, infirmiere) referitor la respectarea procedurilor de curățenie, dezinfecție și dezinfecție terminală
  • Limitarea internărilor în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie ‘Prof. Dr. Panait Sîrbu’ pentru o perioadă de 14 zile – 14.11-28.11.2018 – pentru a se efectua după externarea pacientelor lucrări etapizate pentru curățenie, dezinfecție și dezinfecție terminală a tuturor spațiilor din Pavilionul A – Obstetrică-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sala Nașteri
  • Reinstruirea personalului cu privire la Igiena mâinilor conform procedurilor interne și protocoalelor existente și Precauțiunilor Universale și de Contact
  • Implicarea șefilor de secție și a asistentelor șefe în prevenirea și combaterea IAAM conform legislației curente
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: