sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 iunie, 2016

padure-cover-micNorvegia a devenit prima țară din lume care a adoptat o reglementare ce interzice ca achizițiile publice să implice produse ce au legătură cu despăduririle.

Decizia este una dintre măsurile cuprinse în Planul de acțiune adoptat de parlament la propunerea Comisiei pentru energie și mediu.

Potrivit acestei noi reglementări, guvernul trebuie să se asigure că achizițiile sale nu vor conduce la tăieri de copaci.


Nils Hermann Ranum, purtător de cuvânt al Rainforest Foundation Norway (asociația nonguvernamentală care a făcut această propunere de legislație), a declarat:

“În ultimii ani, un număr de companii s-au angajat să renunțe la achiziționarea de bunuri care au legătură cu despăduririle.

Până acum, nu au existat însă angajamente similare din partea guvernelor. De aceea este un lucru foarte bun că statul novegian urmează acest trend și cere același lucru pentru achizițiile publice”.

Organizația, împreună cu alte ONG-uri, se luptă de mai mulți ani să obțină reducerea consumului de bunuri precum uleiul de palmier, soia, cherestea și hârtie, mărfuri care au legătură cu despăduririle din zonele tropicale.


Producția de carne de vită, ulei de palmier, soia și cherestea din șapte țări care înregistrează cele mai mare rate de despăduriri sunt responsabile de un procent total de 40% din totalul tăierilor de păduri tropicale și de 44% din emisiile de carbon asociate fenomenului, în perioada 2000 – 2011, potrivit Climate Action.

Norvegia este un stat mic, cu o populație de puțin peste 5 milioane de locuitori, dar sectorul public înseamnă jumătate din economia norvegiană.

În ceea ce privește companiile norvegiene, multe dintre ele au luat deja măsuri pentru conservarea pădurilor din Africa, bazinul Amazonian, Indonezia etc.

Producătorii norvegieni foloseau, în 2011, 15.000  tone de ulei de palmier, dar un an mai târziu, după o campanie puternică a  organizațiilor nonguvernamentale de profil, importurile s-au redus la numai 9.600 tone.

Norvegia cheltuiește anual aproximativ 3,7 miliarde de dolari pentru oprirea despăduririlor din Brazilia, Liberia și alte state – banii sunt folosiți pentru a-i ajuta pe fermieri să producă mai mult pe suprafața de teren pe care o dețin, în loc să-și extindă terenurile, tăind pădurile pentru noi culturi de porumb sau pășuni pentru vite.

Parte din bani sunt oferiți guvernelor, pentru conservarea pădurilor.

În lume, există circa 1.6 miliarde de oameni care depind de păduri pentru hrană, apă, îmbrăcăminte, medicamente şi adăpost, conform World Wildlife Fund.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: