vineri

19 aprilie, 2024

13 octombrie, 2017

La Ministerul Transporturilor va fi propus Felix Stroe, la Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice – Paul Stănescu și la Ministerul Fondurilor Europene – Marius Nica, a decis vineri PSD.

Anunțul a fost făcut de premierul Mihai Tudose și liderul formațiunii, Liviu Dragnea, la ieșirea din ședința Comitetului Executiv (Cex) al social – democraților.

Demisiile miniștrilor Sevil Shhaide, Rovana Plumb și Răzvan Cuc vor fi trimise luni la Palatul Cotroceni, odată cu propunerile de numire.


Cei trei au fost votați în unanimitate, cu o excepție – Nicolae Bănicioiu a votat împotriva lui Paul Stănescu.

Cine sunt noii miniștrii

Felix Stroe

Felix Stroe (62 de ani), este cel care i-a luat locul lui Radu Mazăre, în 2015, la conducerea organizației PSD Constanța.

A absolvit în 1978 Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța, ca șef de promoție, și a fost ofițer activ, din care cinci ani a comandat nave de război.

În arhivele CNSAS au fost descoperite două note informative date de acesta când era licean, dar în 2013, instituția a decis că Felix Stroe nu a colaborat Securitatea, deoarece nu s-a găsit niciun angajament semnat de nominalizatul de acum pentru portofoliul Transporturilor.


Imediat după 1990 a renunțat la marină și a devenit om de afaceri.

Împreună cu un prieten, Ion Dumitrache, administratorul afacerilor, a cumpărat 43,2% din pachetul deținut de SIF Transilvania la SC Șantierul Naval Marea Neagră SA. Banii – patru milioane de dolari, au fost plătiți dintr-un credit obținut de la BCR, bancă de stat la acea vreme.

În urma privatizării, SC Șantierul Naval Marea Neagră SA a devenit SC holding Cape Midia Shipyard SA, potrivit info-sud-est.ro.

Felix Stroe este președintele PSD Constanța din 2015, când a ocupat locul lăsat vacant de Radu Mazăre. Stroe este, din aprilie 2003 încoace, și directorul general al Regiei Autonome Județene de Apă (RAJA) Constanța.

Paul Stănescu 

Paul Stănescu (60 de ani) este considerat baronul județului Olt.

A terminat Facultatea de Agronomie Craiova în anul 1982 și a lucrat ulterior în domeniu, fiind director al Favricii de Conserve Caracal, al IAS Studina și apoi la Agromec Vișina (până în 2008).

Din 2008 și până în 2016 a fost președintele Consiliului Județean Olt, iar în 2016 a ajuns senator.

Paul Stănescu este cel care a impus-o ca secretar de stat în Ministerul Justiției pe Mariana Moț, moașa lui Judecător, unul dintre copiii lui Bercea Mondial.

Fratele său, Alexandru Stănescu, absolvent al Facultății  de Mecanică Agricolă București, se află acum la al doilea mandat de deputat. Anterior a lucrat ca inginer la două Agromecuri din Olt.

Marius Nica

Marius Nica (37 de ani) a mai fost ministru al Fondurilor Europene, într-unul din Guvernele Victor Ponta.

A absolvit, în 2003, Academia Naţională de Informaţii din Bucureşti, secţia Facultatea de Informaţii și apoi a obținut o diplomă de master la SNSPA Bucureşti, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (2003-2005).

A urmat un MBA la ASE, Facultatea de Administrare a Afacerilor în Limba Germană (2007-2009).

Timp de cinci ani, a lucrat ca ofiţer la Ministerul Apărării Naţionale, unde s-a ocupat de prelucrare, analiză şi sinteză informaţii, a fost manager recrutare personal şi responsabil cu managementul de risc (incidente de securitate).

În perioada februarie 2008 – mai 2011, Marius Nica a fost consilier la cabinetul europarlamentarului PSD Rovana Plumb, și este considerat apropiat al acesteia, pe care o înlocuiește acum la Ministerul Fondurilor Europene.

De altfel, a fost director de cabinet al Ministrului Mediului şi Pădurilor şi apoi secretar general la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, cât timp Rovana Plumb a condus instituția, iar odată cu numirea acesteia la Ministerul Muncii, în martie 2014, Marius Nica a devenit secretar general la acest minister.

Pentru o scurtă perioadă, acesta a fost și președinte al Consiliului de Administraţie al Loteriei Române.

Compromis pentru păstrarea coaliției: Viorel Ilie de la ALDE rămâne

Deși premierul spunea că impune respectarea principiului ca oamenii cu probleme în justiție să plece din Guvern, Viorel Ilie rămâne.

Decizia a fost luată luni, după întâlnirea dintre Liviu Dragnea, Mihai Tudose și Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE, care a acuzat zilele trecute că DNA face Guvernul, a reușit să obțină menținerea lui Viorel Ilie pe postul de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.

Ministrul este suspectat de procurorii anticorupție că, alături de trei angajaţi ai instituţiei, ar fi aranjat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe respectivele posturi.

Acuzația adusă minsitrului este de instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale.

Senatul a refuzat ridicarea imunității acestuia pentru a putea fi anchetat de DNA în dosarul respectiv.

Unde au ajuns miniștrii demisionari

Sevil Shhaideh a primit deja o funcţie de consilier de stat în Guvern.

„La ora asta a devenit deja. Actele au fost semnate în cursul dimineţii”, a declarat premierul Tudose, la finalul şedinţei de vineri a Comitetului Executiv al PSD.

Rovana Plumb va fi şi ea numită la conducerea Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților.

Explicația premierului pentru păstrarea lui Sevil Shhaideh în Guvern:

Sunt probleme care, din cauza naturii penale invocate, nu că sunt doamnele vinovate, pot aduce atingere activităţii domniilor lor în relaţia cu Bruxelles-ul, da? Ca şi consilier, domnia sa ne va ajuta foarte mult pe ceea ce are experienţă şi cred că este cea mai bună din ţară pe această zonă, în ceea ce înseamnă dezvoltarea regională, reforma administrativă la Guvern”, a explicat Mihai Tudose.

Shhaideh este urmărită penală în dosarul Belina, pentru fapte comise pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale.

Fostul ministru Răzvan Cuc se întoarce în Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: