joi

18 aprilie, 2024

23 aprilie, 2017

Angajaţii din România vor depune prima declaraţie de venit în cadrul noului sistemului de impozitare pe gospodărie în data de 1 mai 2019, în contextul în care acest sistem ar trebui să intre în vigoare din 1 ianuarie 2018, a declarat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, în cadrul emisiunii ”În faţa ta”, difuzată duminică, la Digi24.

Ministrul Finanţelor a mai spus că în maximum de 60 de zile vor fi creionate proiectele pe toate măsurile pe care vrea să le reglementeze.

În viitorul sistem de impozitare, angajatorul nu va mai reţine la sursă obligaţiile salariatului, dar acesta trebuie să ţină cont de data de 1 mai 2019. ”Cel care realizează venitul va folosi acest venit, în folosul lui, până apare obligaţia de plată către Fisc. Însă, va trebui să aibă în vedere că în luna mai e scadenţa şi va trebui să facă acea declaraţie fiscală în care se vor înregistra atât veniturile cât şi drepturile. Nu va avea neapărat o sarcină de plată în luna mai”, a explicat ministrul de Finanțe.


Viorel Ștefan a făcut câteva precizări și legat de relația contribuabilului cu consultantul fiscal.

“Nu drumul către consultantul fiscal, ci drumul consultanului fiscal va fi obligatoriu. El vă va asista în permanenţă, precum medicul de familie. Deci veţi avea telefonului lui, veţi avea contactele lui. Ori de câte ori simţiti nevoia să-i puneţi o întrebare, îl veţi putea apela. Deci pe ideea că prevenţia poate să fie mult mai eficace decât intervenţia postfactum. (…) Consultatul fiscal vă asistă si în întocmierea declaraţiei fiscale, pe care o va depune la Fisc în numele dumnevoastră”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, care a menţionat că pe baza acestei declaraţii fiscale se naşte obligaţia contribuabilului de a vira o sumă către Fisc sau dreptul cetăţeanului de a primi o anumită sumă de la Fisc.

Întrebat de estimarea de aproximativ 35.000 de consultanţi fiscali care să-i ajute pe români să întocmească declaraţiilor fiscale, care ar putea fi plătiţi chiar şi cu 10.000 de lei, ministrul Finanţelor a spus că a fost o estimare fără un calcul în spate.

„Suntem în faza în care vorbim despre descrierea unui concept. Nu avem toate elementele privind toate detaliile, dar pe un calcul grosier noi am spus că dacă sunt 7,5 milioane de gospodării în România (…) şi un consultant fiscal ar putea să asiste 200 de gospodării, în medie, am ajunge la 35.000 de consultanţi fiscali. (…) Deci va fi o profesie liberală. Va avea ca opţiune să se formeze ca şi consultant fiscal şi, ca să existe o motivaţie în această opţiune, m-am gândit că un onorariu de 10.000 de lei pe lună ar fi o motivaţie suficientă”, a precizat ministrul Ştefan.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: