luni

22 aprilie, 2024

14 decembrie, 2016

burneiUPDATE: Procurorii ridică probe de la trei cabinete de ortopedie, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Denis Stănescu.

”Se continuă percheziția de azi dimineață de către Direcția Generală Anticorupție (…). De ieri a venit comisia de control a Ministerului Sănătății și analizează situația. Sunt controale pe cabinetele de ortopedie și procurorii ridică probe. Este vorba de cabinetul profesorului (n.r. — Gheorghe Burnei), cel al asistentei șefe și depozitul”, a arătat ea.

”Personalul este bulversat, însă activitatea continuă”, a mai spus Denis Stănescu.


*****

Știrea inițială:

Procurorii fac din nou percheziţii la Spitalul Marie Curie din Capitală, fiind adus de la arestul la domiciliu și Gheorghe Burnei, chirurgul ortoped acuzat că ar fi făcut experimente neautorizate pe copii, a prelevat țesuturi fără aprobarea părinților și a operat și pentru afecțiuni inexistente.

Procurorii controlează acum spaţiile sigilate rămase neverificate la primele percheziții, de sâmbătă.


Ancheta este efectuată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Despre chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, despre care se spunea că este cel mai bun chirurg ortoped pentru copii și era supranumit salvatorul copiilor, magistrații care au dat mandat pentru arestare la domiciliu au considerat că reprezintă, prin activitatea medicală “defectuoasă” pe care o exercită, un pericol concret pentru starea de sănătate sau chiar pentru viața pacienților săi minori, multe dintre operațiile făcute de el având caracter de experiment și nerespectând procedurile în materie, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului.

În afara acuzațiilor de malpraxis, nerespectare a eticii medicale și de încălcare a reglementărilor privind prelevările, Burnei este suspectat și d eluare de mită.

Într-o singură lună, chirurgul a fost filmat de anchetatori în timp ce a luat 15 mite, iar în cabinetul său de la Spitalul Marie Curie și la locuințele acestuia au fost descoperiți 13.000 de lei, 5.000 de euro şi 750 de dolari, aflați în plicuri ce se bănuiește că au fost primite de la părinții pacienților.

Confruntat cu filmările, Burnei a recunoscut toate cele 15 luări de mită, conform Adevărul, motiv pentru care instanța a și decis ca el să fie arestat la domiciliu, nu preventiv.

Strategia lui Gheorghe Burnei de a cere bani, așa cum a fost descrisă de procurori

„Pentru a-i determina pe părinţii pacienţilor să-i să dea sume de bani sau alte foloase pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale Burnei Gheorghe îi internează pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi internează în mod repetat, fără a le efectua nici o intervenţie chirurgicală. Se prezintă părinţilor, direct sau prin alte cadre medicale, ca fiind o persoană foarte ocupată, creând astfel impresia unui privilegiu pentru pacienţi că beneficiază de serviciile sale medicale. Alte justificări pentru amânarea intervenţiilor chirurgicale sunt legate de dificultatea obţinerii protezelor medicale. Tot acest comportament este apt să inducă părinţilor ideea că pentru aceste ”beneficii” trebuie îi ofere inculpatului sume de bani. Pentru a-i convinge să urmeze calea aleasă de el, inculpatul le prezintă părinţilor o altă situaţie decât cea reală cu privire la sănătatea copiilor lor, situaţie care impune folosirea unor proteze sau dispozitive medicale”, spun procurorii în referatul prin care au cerut arestarea chirurghului Gheorghe Burnei.

Procurorii susţin că medicul Gheorghe Burnei îi convingea pe părinţi de dificultatea obţinerii protezelor şi le impunea să le cumpere, pe cheltuiala lor, de la o firmă apropiată lui, „amenintându-i că nu le va opera copilul dacă nu se conformează”. Asta în condiţiile în care acele dispozitive ar fi putut fi obţinute gratuit de spital. Astfel, susţine Parchetul, Gheorghe Burnei ar fi obţinut beneficii de la patronul respectivei firme.

„Din înscrisurile descoperite la sediul SC A SRL (facturi etc.) coroborate cu aspecte din declaraţia lui G.M rezultă că acesta din urmă i-a plătit inculpatului şi membrilor familiei sale mai multe deplasări în străinătate în vacanţă sau pentru participarea la congrese”, se notează la dosar.

Afecțiuni inventate pentru a opera și a lua mită

„Numeroase operaţii nu sunt adecvate problemelor medicale pe care le au copiii. Mai mult, pentru unii copii inculpatul inventează probleme de sănătate inexistente. Inculpatul efectuează de multe ori intervenţii chirurgicale cu mult disproporţionate în raport cu problema reală. Efectuează intervenţii chirurgicale şi acolo unde acestea nu se impun în raport cu situaţia sau cu vârsta copilului, implantează sisteme şi proteze care nu sunt necesare sau le implantează greşit. În cazul altor copii ai căror părinţi nu realizează că, de fapt, copilul a fost supus unui experiment eşuat, inculpatul continuă să îi opereze sub pretextul că le remediază operaţiile, dar în realitate continuă experimentele. Cu toate că procedează în această manieră, inculpatul nu are scrupule să primească sume de bani cu titlu de mită de la părinţii copiilor operaţi”, mai susţin procurorii.

Prelevări fără consimțământ

„Cu ocazia percheziţiei acestea au fost descoperite în condiţii total improprii – în congelatorul unui frigider de uz casnic situat într-un spaţiu comun. Alături de aceste ţesuturi se găseau mâncare, băuturi alcoolice, diferite alte produse alimentare. Din primele date ţesuturi astfel prelevate şi păstrate au fost deja folosite ca transplant pentru alţi copii, cele descoperite la percheziţie urmând a avea o destinaţie similară. Aceste aspecte sunt cu atât mai grave cu cât spitalul şi inculpatul aveau posibilitatea legală de a apela la banca de ţesuturi pentru a realiza transplanturi într-un mod legal şi sigur pentru starea de sănătate a pacienţilor. Având în vedere cele descoperite a fost solicitat sprijinul unui specialist din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant”, mai spun procurorii.

Ce spune legea privind transplantul – „Se interzice prelevarea de organe şi ţesuturi umane de la potenţiali donatori minori” și, în general, fără consimțământ.

De asemenea: „Prelevarea sau transplantul de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană fără consimţământ dat în condiţiile prezentului titlu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 7 ani.”

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: