joi

28 martie, 2024

9 octombrie, 2017

Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat, luni, economistului american Richard H. Thaler, de la Universtitatea din Chicago, pentru „contribuţia sa la studiul economiei comportamentale”, potrivit Nobelprize.org.

Economia comportamentală (behavioural economics) este o metodă de analiză care caută explicaţii psihologice ale deciziilor economice şi nu numai.

Richard H. Thaler (n. 1945) s-a făcut remarcat în mod excepțional de către politicieni și economiști când a publicat volumul „Impusul: Îmbunătățirea deciziilor privind sănătatea, prosperitatea și fericirea“, în 2008, împreună cu Cass R. Sunstein.


Cartea a propulsat ideea economiei „nudge” (ghiont, impuls), conform căreia oamenii sunt îndreptaţi în mod subtil către anumite comportamente economice şi de consum, fără constrângeri evidente.

„Teoria nudge” este un concept al științei comportamentale care sugerează că intervențiile mici în mediul înconjurător sau stimulentele pot încuraja oamenii să ia anumite decizii.

FOTO: azquotes.com

Comitetul Nobel spune că studiile lui Richard Thaler  (FOTO) ajută oamenii să recunoască trucurile de marketing cărora le cad victime şi să evite deciziile economice rele.

Oamenii preferă beneficiile imediate, chiar dacă ştiu că răbdarea le-ar aduce profituri mai mari şi o viaţă mai bună, obişnuieşte să spună proaspătul laureat Nobel, citat de Washington Post.


Tocmai de aceea, pe de altă parte, cercetările lui Richard Thaler îi ajută şi pe cei care sunt interesaţi de un anume comportament, care îi conduce pe oameni la anumite decizii, mai ales dacă nu cunosc  cărţile profesorului american.

Implicaţii politice ale economiei comportamentale

Cercetările lui Richard H. Thaler au deschis şi orizonturile politicienilor, care  caută modalități de influențare a alegătorilor și de restructurare a societății , într-un moment în care deficitele bugetare le-au limitat sfera cheltuielilor, comentează  edictorialistul Bloomberg.

Fostul președinte american Barack Obama și fostul prim-ministru al UE, David Cameron, au numit echipe pentru a studia dacă economia comportamentală ar putea fi folosită pentru a salva banii guvernelor.

Sau, de exemplu, când britanicii au fost informaţi că mai mulți oameni din orașul lor își plătiseră deja impozitele, plata impozitelor chiar a accelerat, potrivit sursei citate.

Argumentele Academiei Suedeze

„El este un pionier al integrării ştiinelor economice şi psihologice”, spune Comitetul Nobel.

Academia Regală a Suediei l-a ales pe profesorul american Richard H. Thaler pentru că „a încorporat ipotezele psihologice realiste în analiza luării deciziilor economice. Prin explorarea consecințelor raționalității limitate, a preferințelor sociale și a lipsei de auto-control, el a arătat cum aceste trăsături umane afectează în mod sistematic deciziile individuale, precum și rezultatele pieței”, spune un comunicat al Academiei suedeze.

Studiile lui lui Richard H. Thaler „au construit o punte între analizele economice și psihologice ale luării deciziilor individuale. Constatările sale empirice și perspectivele teoretice au contribuit la crearea unui domeniu nou și în expansiune rapidă al economiei comportamentale, care a avut un impact profund asupra multor domenii ale cercetării economice și a politicii”, mai spune sursa citată.

Richard H. Thaler este unul dintre experții de frunte ai domeniului. A studiat nenumărate aspecte, de la modul de economisire petnru pensii până la modul în care echipele Ligii Naționale de Fotbal american își aleg jucătorii.

Nobelul pentru Economie, câștigat de doi profesori americani, Oliver Hart – de la Harvard University și Bengt Holmstroem – de la Massachusetts Institute of Technology, pentru contribuții la teoria contractului.

Premiul Nobel pentru economie nu este unul dintre premiile originale stabilite de Alfred Nobel la sfârșitul anilor 1800. A fost adăugată în 1968, după o donație a Băncii Naționale a Suediei, și a fost acordat pentru prima dată în anul următor. Majoritatea câștigătorilor au fost din Statele Unite sau din Europa de Vest.

Nobel 2017

Celelalte premii Nobel acordate în 2017 sunt:

  • Medicină: Jeffrey C. Hall, Michael Roshbash şi Michael W. Young (SUA), pentru contribuţia acestora la studiul mecanismului „ceasului biologic”.
  • Fizică: Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip. S. Thorne (SUA), pentru contribuţiile aduse la studiul undelor gravitaţionale.
  • Chimie: Jacques Dubochet (Elveţia), Joachim Frank (USA) şi Richard Henderson (Marea Britanie), pentru punerea la punct a cryo-microscopiei electronice, o metodă revoluţionară de observare a moleculelor.
  • Literatură: Kazuo Ishiguro (Marea Britanie), un autor „cu o mare putere emoţională”.
  • Premiul Nobel pentru Pace: Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN), „pentru munca depusă cu rolul de a atrage atenţia cu privire la consecinţele umanitare catastrofale ale folosirii armelor nucleare şi pentru eforturile extraordinare de a reuşi să obţină interzicerea acestor arme prin intermediul tratatatelor”.

Primele Premii Nobel au fost decernate începând din 1901, la scurt timp după moartea creatorului lor, Alfred Nobel (1833-1896).

Recompensa financiară pentru fiecare categorie de premii Nobel din 2017 a fost de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), cu 1 milion de coroane mai mult decât la ediţia de anul trecut.

Decernarea Premiilor Nobel va avea loc, conform tradiţiei, în cadrul unui banchet ţinut la data de 10 decembrie, data încetării din viaţă a lui Alfred Nobel.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: