luni

22 aprilie, 2024

22 octombrie, 2016

canada-steagUPDATE 14.20: Ultima rundă de discuții s-a terminat fără niciun rezultat, iar ministrul canadian al comerțului urmează să plece spre Toronto, după întâlnirea cu președintele PE.

”Noi ne-am făcut treaba, este timpul ca și Uniunea Europeană să și-o facă pe a sa”, a declarat Chrystia Freeland la finalul întrevederii.

”Sper cu adevărat ca europenii să ajungă la un rezultat și că voi putea reveni aici în câteva zile împreună cu premierul meu (Justin Trudeau) pentru a semna acordul”, a adăugat ea.


Reamintim că acordul CETA urma să fie semnat de premierul canadian și liderii statelor membre UE pe 27 octombrie.

Martin Schulz nu este implicat în negocierile purtate de UE și Canada, însă este în relații bune cu ministrul canadian, așa încât s-a oferit să găzduiască o întrunire de urgență cu premierul valon după ce negocierile au eșuat vineri, la Consiliul European.

Președintele PE a declarat după runda suplimentară de negocieri de sâmbătă că, în opinia sa, problemele pot fi rezolvate.

UPDATE: Negocierile au fost reluate sâmbătă dimineața, la 05:30 GMT, 08:30 ora României, la discuții participând și președintele Parlamentului European, Martin Schulz.


‘Mingea este acum în terenul Europei. Noi sperăm că va fi posibil să găsim o soluție”, a declarat ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland,la sosirea la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

***

Știrea inițială:

Summitul Consiliului European s-a încheiat vineri, fără să se fi ajuns la o soluție în privința Acordului CETA.

Negocierile de vineri dintre Uniunea Europeană, Canada şi Guvernul regiunii belgiene Wallonia pe tema Acordului de parteneriat comercial au eşuat, a anunțat ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland.

Chrystia Freeland a părăsit la ora 16.00 sediul Guvernului regiunii belgiene Wallonia, anunţând eşecul negocierilor pe tema CETA, acord de care depindea, în ce privește România, și eliminarea totală începând cu 1 decembrie 2017 a vizelor impuse românilor care călătoresc în Canada.

„În ultimele luni, am lucrat foarte intens cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu cei ai statelor membre. Dar mi se pare evident că Uniunea Europeană nu este capabilă acum să aibă un acord internaţional, nici măcar cu o ţară care are valori atât de europene precum Canada, nici măcar cu o ţară atât de politicoasă şi răbdătoare. Canada este dezamăgită, eu personal sunt foarte dezamăgită, am munci foarte, foarte mult. Am decis să revenim acasă. Sunt foarte tristă”, a declarat Chrystia Freeland.

„S-a avansat semnificativ, în special în dosarul agricol. În schimb, rămân dificultăți pentru noi, mai ales în privința arbitrajului’ și, în pofida progreselor asupra acestui punct, acestea ‘mi se par încă insuficiente”, a declarat Paul Magnette, șeful guvernului valon, în fața parlamentului regional.

Propunerea privind eliminarea vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetăţenii români şi bulgari se va concretiza doar dacă va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada, a afirmat, anterior eşuării negocierilor, preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, exprimând speranţa că Belgia va accepta semnarea CETA.

Comisia nu consideră procesul încheiat, negocierile vor fi reluate

Negocierile vor continua, zilele următoare: „Sper că în câteva zile vom putea asista la găsirea unei soluţii, cu wallonii, prietenii noştri, deoarece cred că CETA este cel mai bun acord pe care am reuşit să îl negociem până în prezent”, a declarat Jean-Claude Juncker.

Sâmbătă sunt programate noi discuții, a anunțat președintele Parlamentului European, Martin Schulz, atât cu canadienii, cât și cu belgienii, pentru că, a spus el, „nu ne putem opri pe ultimul kilometru”.

Ce se întâmplă cu vizele românilor și  bulgarilor

Potrivit declarației președintelui CE, Jean-Claude Juncker, înțelegerea pentru eliminarea vizelor începând cu 1 decembrie 2017 depinde de semnarea CETA.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri seara, după eșecul ultimei runde de negocieri dintre valoni și canadieni, că România va continua negocierile pentru liberalizarea vizelor indiferent de rezultatul acordului CETA.

Reamintim că, după ce România și Bulgaria și-au retras obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente.

Valonia refuză în continuare să accepte acordul

Reprezentanții statelor membre au discutat și au convenit joi un nou ”instrument comun de interpretare” al acordului- un ”ghid” de 8 pagini menit să lămurească majoritatea problemelor semnalate de guvernul regional valon în legătură cu acordul CETA.

Comisia Europeană și Germania au emis declarații adiționale menite să liniștească preocupările din provincia belgiană legate de:

  •   folosireaOrganismelor Modificate Genetic
  • utilizarea hormonilor în produsele alimnentare
  • achiziții publice

Documentul transmis belgienilor a fost rezultatul a două runde de negocieri la care au participat inclusiv valonii.

În ciuda acestor eforturi, premierul valon Paul Magnette a declarat presei că va recomanda Parlamentului Valoniei să își mențină decizia de veto asupra acordului.

”Adevărat, s-au făcut câteva progrese, dar insuficiente din punctul nostru de vedere, în special în ceea ce privește beneficiile care se vor acorda companiilor americane ce au subsidiare ce activează în Canada”, a explicat premierul valon.

Paul Magnette a anunțat că va negocia direct cu Canada chestiunile rămase în suspans.”Canadienii, în ciuda opiniei UE, au încă marjă de negociere. Ne vom întâlni vineri cu negociatorii canadieni să discutăm, să vedem dacă mai este posibil să găsim calea de mijloc și să modifiăm textul primit de noi joi”, afirmă premierul valon.

Comisia Europeană a făcut joi noi concesii valonilor, adăugând în document un paragraf special referitor la domeniile protecției sociale și asigurărilor, unele dintre cele mai sensibile în opinia oficialilor valoni. ”Am făcut ce doreau belgienii”, a explicat EurActiv un oficial european.

Textul convenit oficial la nivelul UE joi seara mai prevedea că dreptul de a reglementa chestiuni legate de protecția datelor și respectarea dreptului la viață privată este în continuare un atribut național, cu asigurarea respectării standardelor europene în materie.

Ceremonia oficială a semnării acordului UE-Canada de către părți este programată deja pentru 27 octombrie, în cadrul unui summit UE-Canada, dacă toate statele membre îl vor susține.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: