duminică

21 aprilie, 2024

24 mai, 2016

educatie invatamantSindicatele din Educație nu acceptă nicio amânare a creșterilor salariale – ei așteaptă ca Executivul să le ofere o majorare cu 5% începând de la 1 august anul acesta și cu alte 5 procente, de la 1 ianuarie 2017.

În caz contrar, 15.000 de profesori ar urma să protesteze pe 1 iunie în fața Palatului Victoria și a Palatului Cotroceni, după care vor urma și alte forme de protest.

La discuțiile de marți au  participat vicepremierul Vasile Dîncu și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, care le-au explicat sindicaliștlor din educație că deoacamdată nu există alte resurse financiare disponibile în afara celor 2,3 miliarde de lei din care vor fi susținute măsurile cuprinse în proiectul ordonanței salarizării.


Majorările de 10% pentru educație vor fi aplicate doar de la 1 august 2017, în propunerea Guvernului.

Sindicaliștii solicită însă măsuri similare celor primite de angajații din sănătate: creșterea cu 10% a încadrării debutanților (ceea ce ar duce la un salariu de aproximativ 1.800 de lei) și corecțiile conform Legii salarizării din 2010.

După creșterea salariului minim pe economie, de la 1 mai, grilele din învățământ s-au comprimat și mai mult, mai spun liderii sindicatelor, și s-a ajuns la mari diferențe față de celălalt domeniu prioritar, sănătatea.

În total, creșterea de la debutanți și corecțiile, revendicările profesorilor ar însemna o creștere cu 9.8% a salariilor profesorilor și s-ar putea face în două etape: jumătate din bani să fie acordate de la 1 august 2016, iar cealaltă jumătate, de la 1 ianuarie 2017.


Noi negocieri urmează joi, când Minsiterul Finanțelor va trebui să spună ce rezerve ar mai exista pentru satisfacerea revendicărilor cadrelor din învățământ.

Ordonanța pezentată pe 17 mai de noul minsitru al Muncii, Dragoș Pîslaru, conține un program-pilot pentru Sănătate, prin care Guvernul și-a propus să rezolve integral problemele structurale din salarizarea acestui domeniu.

Este singurul domeniu unde se așează complet salarizarea și se elimină toate inechitățile. De asemenea, este modelul ce ar trebui aplicat în întregul aparat bugetar, în opinia guvernanților, și pe care vor să-l vadă și profesorii în Educație. 

Atât în învățământ, cât și în Sănătate, de la 1 ianuarie 2017 se vor acorda bonusuri de performanță. Criterii urmează să fie stabilite.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: