joi

28 martie, 2024

28 mai, 2018

Germania se află în linia întâi a negocierilor de ultimă oră pe care Comisia Europeană la va avea cu SUA, pentru a evita suprataxele americane la importurile de oțel și aluminiu.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, și comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, vor discuta problema cu secretarul american pentru Comerț, Wilbur Ross, cu ocazia unei reuniuni a OECD de la Paris, săptămâna viitoare, potrivit Reuters.

„Suntem în fața unei săptămâni decisive. Trebuie să încercăm să evităm tarife mai mari, dacă este posibil, iar asta înseamnă că suntem gata să fim de acord cu americanii în chestiunile care sunt necesare în interesul reciproc”, a declarat Peter Altmaier.


Oficialul german a spus că negocierile au la dispoziție răstimpul până la debutul conferinței OECD de miercuri.

SUA a impus în martie creșterea cu 25% a taxelor vamale pe importurile de oțel și aluminiu din UE, amânând intrarea în vigoare până la 1 iunie.

UE a amenințat că va răspunde cu taxe suplimentare în valoare de 2,8 miliarde de euro (3,3 mld. dolari) a unor produse americane, dacă suprataxele americane vor intra în vigoare.

Negocierile au continuat cu oferta americană ca numai 10% din exporturile americane să fie suprataxate, iar restul să fie la nivelul anului trecut.


Oferta americană a fost respinsă de negociatorii europeni, care au spus că nu vor accepta decât un plafon de 100% din exporturile de anul trecut, la care să fie menținute vechile tarife.

Totuși, ministrul german Peter Altmaier a spus că blocul comunitar ar fi gata dă discute comerțul cu bunuri industriale și problema recunoașterii standardelor, ca alternativă la supratarifarea oțelului, potrivit Bloomberg.

„Trebuie să evităm un conflict comercial, căci toată lumea ar suferi, cetățenii Europei ca și cei ai SUA. (…) Sunt în joc multe locuri de muncă”, a declarat Peter Altmaier.

Germania este una dintre cele mai interesate țări membre ale UE în evitarea suprataxelor americane, fiind dependentă în mare măsură de exporturile în SUA. Astfel că tonul Germaniei este mai conciliatoriu decât cel al Franței, de pildă.

Franța este mai afectată de efectele potențiale ale sancțiunilor americane împotriva Iranului.

„Vom continua să ne angajăm, împreună cu partnerii noștri americani, în evitarea confruntării. (…) Suntem pentru comerțul liber, dar nu suntem naivi și vom urma regulile multilaterale”, a spus Cecilia Malmstrom, citată de Bloomberg.

Un conflict comercial între SUA și UE nu ar face decât să inflameze tensiunile globale, marcate de amenințările reciproce dintre SUA și China.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: