sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 martie, 2018

Fizicianul Stephen Hawking, în vârstă de 76 de ani, a murit, miercuri dimineaţă, la locuinta sa din Cambridge, a anunţat familia acestuia, potrivit presei internaţionale.

”Suntem profund întristaţi că tatăl nostru iubit a murit astăzi. A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar, a cărui muncă şi moştenire vor dăinui mulţi ani”, au anunţat copiii lui Hawking, Lucy, Robert şi Tim.

Stephen Hawking s-a născut la 8 ianuarie 1942, în Oxford/ Anglia, a fost fizician englez, teoretician al originii universului şi unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, deţinută cândva de Isaac Newton.


Din 1963, de la vârsta de 21 de ani, Hawking suferea de o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de Scleroză laterală amiotrofică.

A fost diagnosticat când avea 21 de ani, iar timp de peste 50 de ani imobilizat într-un scaun cu rotile şi comunica prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

Pacienţii diagnosticaţi cu boala de care suferă Stephen Hawking trăiesc, în medie, 3 ani, numai 10% dintre aceştia reuşind să supravieţuiască mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, celebrul fizician a reuşit să depăşească cu mult speranţele medicilor.

Profesorul a îndemnat pe toţi oamenii cu dizabilităţi fizice să se concentreze asupra lucrurilor pe care le pot face şi să nu regrete lucrurile pe care nu pot să le facă.


Renumit pe plan mondial pentru contribuţiile sale la domeniul fizicii teoretice, Stephen Hawking este autorul volumului „Scurtă istorie a timpului”, una dintre cele mai de succes cărţi din literatura ştiinţifică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: