vineri

19 aprilie, 2024

11 aprilie, 2014

Austeritatea a lovit grav modelul social european dar, pe măsură ce economiile ies din recesiune, în domeniul muncii reapar reglementările care amintesc de vremurile relaxate ale continetului.

În Franţa, un acord semnat săptămâna trecută între câteva patronate şi sindicate îi obligă pe unii profesionişti să-şi închidă smartphonurile de serviciu după ora 18.00 (formularea este una în premieră – “obligation de déconnexion des outils de communication à distance”), iar pe şefii lor să renunţe la orice intenţie de a trimite angajaților vreun e-mail sau SMS, deoarece ar fi o intruziune în viaţa privată de familie a subalternilor.

Eurostat: Săptămâna de lucru în Europa

Acordul este valabil pentru anumite categorii care lucrează în consultanţă şi domeniul digital, în total puţin peste un milion de persoane, inclusiv angajaţi de la reprezentanţele din Franţa ale Google, Facebook, Deloitte sau PwC.


Desigur, se acceptă şi excepţii, însă numai în “condiţi excepţionale”.

Măsura va garanta respectarea perioadei minime de repaus şi, totodată, a principiului referitor la echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată.

Reglementarea vine pe fondul unor dezbateri mai largi referitoare la măsurarea timpului de lucru digital şi a modului în care ne-au afectat viaţa smartphonurile şi tabletele.

Aproape 40% din angajaţii şi 80% din managerii francezi folosesc aceste mijloace de comunicaţii, pentru activităţi de serviciu, în timpul weekendurilor şi chiar al vacanţelor.


Apple a fost amendată anul trecut pentru că îşi punea angajaţii din Franţa să muncească şi în intervalul orar 21.00 – 00.06, în condiţiile în care legea permite munca de noapte doar în anumite domenii economice şi în folos social.

Prima companie care a luat o astfel de politică a fost Volkswagen, care în 2011 a interzis expedierea oricărui e-mail în afara orelor de serviciu.

Goethenburg – Ziua de lucru de şase ore

Consiliul orăşenesc Goethenburg, Suedia, a introdus săptămâna aceasta ziua de lucru de şase ore, pentru salariaţii săi, întrucât după aceast interval de timp oamenii nu mai sunt eficienţi.

Salariile au rămas întregi.

Viceprimarul Mats Pilhem a declarat pentru The Local că programul de muncă de şase ore a avut un efect pozitiv la o fabrică de maşini din acelaşi oraş şi spera ca măsura Consiliului să reducă ineficienţa şi să creeze mai multe joburi.

Decizia luată de reprezentanţii stângii şi ai verzilor a fost ironizată de către moderaţi (principala opoziţie).

Portugalia – administraţia locală revine la săptămâna de 35 de ore

Portugalia a crescut anul trecut săptămâna de muncă – la 40 de ore şi fără plată suplimentară pentru cele cinci ore în plus. Măsura a fost votată de guvern în septembrie 2013 şi a făcut parte dintr-un pachet de austeritate menit să diminueaze cheltuielile din domeniul public.

La nivel central, sindicatele nu au reuşit să obţină în niciun fel revenirea la vechea reglementare.

Negocierile purtate însă la nivel local au reuşit să readucă timpul de muncă săptămânal la 35 de ore. De la 1 februarie 2014, prin 145 de contracte colective semnate, autorităţile locale muncesc din nou doar 35 de ore pe săptămână.

Cipru – toată țara, o zonă turistică

Pe de altă parte, în alte state membre, angajaţii încă pierd drepturi în numele combaterii austerităţii.

În Cipru, guvernul a extins programul magazinelor din zonele turistice şi apoi a declarat întreaga ţară zonă turistică.

Prin aceste măsuri se speră că va fi redus şomajul.

Sindicatele acuză că decizia a dus la angajări pe retribuţii mai mici decât salariul minim şi la prelungirea programului de muncă mult peste limitele legale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: