joi

25 aprilie, 2024

21 octombrie, 2014

“Finanţarea externă de la băncile-mamă a scăzut în România cu circa 9 miliarde euro faţă de momentul de început al crizei, aproximativ o treime din această reducere având loc în anul 2013”, a spus guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, la conferinţa organizată luni şi marţi de revista The economist la Bucureşti.

Potrivit guvernatorului, este un aspect care trebuie luat în calcul în momentul în care se discută despre încetinirea creşterii economice, având în vedere că această evoluţie s-a suprapus peste un “proces de ajustare fiscală destul de ambiţios”.

Mugur Isărescu crede că, pe termen scurt, „este puţin probabil ca, pe termen scurt, să asistăm la o răsturnare spectaculoasă a situaţiei în ceea ce priveşte creditarea” şi a insistat pe calitatea alocării resurselor de creditare.


“Pentru a putea împinge economia pe o traiectorie de creștere economică autosusținută, cred că e necesar ca băncile să direcționeze resursele disponibile pentru creditare către investiții productive, evitând împovărarea debitorilor de calitate cu costurile generate de alocările eronate din trecut.

O astfel de abordare (…) generează acele câștiguri de productivitate care sunt esențiale pentru ca creditul, investițiile și productivitatea să se alimenteze reciproc și să înscrie de o manieră sustenabilă economiile pe o spirală ascendentă, din care toată lumea ar avea de câștigat”, a explicat guvernatorul băncii centrale.

Mugur Isărescu a afirmat că o tendinţă majoră a sistemelor bancare ale ţărilor din sud-estul Europei va fi finanţarea din resurse locale.

“ Reorientarea spre piaţa internă la nivelul surselor de finanţare este însoţită, în mod firesc, de creşterea importanţei relative a creditării în monedele locale: aş menţiona că, pe fondul acestei evoluţii, în România ponderea creditului în valută a ajuns să coboare, după multă vreme, sub 60 la sută”, a mai spus guvernatorul.


Acesta a vorbit şi despre pericolul pe care îl reprezintă o deintermediere accelerată asupra perspectivelor de crestere economică a româniei. Întregul proces trebuie să aibă loc, în opinia guvernatorului BNR, “ fără forțarea unei reduceri agresive a raportului credite-depozite, care ar genera o constrângere excesivă la nivelul ofertei de credite și, pe cale de consecință, la adresa creșterii economice”.

În privinţa creditelor din România, Mugur Isărescă este de părere că “suntem la capătul unui drum”. “Nu spun <<adio, credit în valută!>>, dar oricum cred că suntem la capătul unui drum în care creditul în valută era dominant. Spun adio unei debalansări, unui dezechilibru masiv între creditarea în moneda locală şi cea în valută”, a precizat acesta.

Guvernatorul a punctat că, în România, creditul în valută a scăzut sub 60%, preconizând că va ajunge chiar la sub 50%.

Întrebat dacă anticipează probleme pentru vreo bancă din România la rezultatele testelor de stres ce urmează să fie publicate de BCE în 26 octombrie, guvernatorul BNR a spus că nu vor exista probleme.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: